HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Glömde pasta på spisen – får betala 200 000 kronor

Helsingborg Hyresgästen glömde bort pastan på spisen. Den tog eld. Nu döms han att betala 200 000 kronor i skadestånd.
Foto: Helsingborgs tingsrätt/ Gry Ellebjerg
Köket fick brandskador. Hyresgästen döms att betala.

Vid lunchtid en dag i mitten av juni förra gick larmet till räddningstjänsten om en brand i ett flerfamiljshus på Högaborg i Helsingborg. Det brann i ett kök i en av lägenheterna. Branden släcktes snabbt men skadorna blev stora – och dyra.

Lågor ovanför spisen

I polisförförhör berättar hyresgästen att han kokar pasta när han får ett telefonsamtal. När han känner röklukt från köket upptäcker han att vattnet har kokat bort och pastan tagit eld. Han slänger en blöt handduk över elden som han uppfattar släcks. Han går tillbaka till vardagsrummen men efter ett tag känner han återigen röklukt. När han återvänder till köket ser han lågor i skåpet ovanför spisen och flammor mot taket. Han springer ur från lägenheten. En granne har ringt 112.

I den efterföljande utredningen kommer räddningstjänsten fram till att det förelegat ”fara för liv och hälsa”. Man menar också att det funnits en spridningsrisk för rök och eld.

Annons

Rökskador i lägenheten ovanför

I polisförhör erkänner hyresgästen omständigheterna men anser att det var en ren olyckshändelse. Senare skriver han dock under på att han erkänner brott, vilket betyder att ärendet kan avgöras utan en muntlig huvudförhandling.

Helsingborgs tingsrätt går på åklagarens linje. I slutet av juni döms hyresgästen för allmänfarlig vårdslöshet till dagsböter. Han ska också betala sin hyresvärd lite över 200 000 kronor i skadestånd – så mycket som det kostade att sanera och återställa lägenheten.

Annons
Läs ocksåGrillade mat i vardagsrummet – nu river värden hyreskontraktetRäddningstjänsten och en grill.

Lägenheten fick brandskador i köket och mindre rökskador i övriga lägenheten. Också lägenheten ovanför fick smärre rökskador. Orsaken är troligen att röken tog sig in dit via ett fönster som stod på glänt.

Läs också 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss "Våga tänka tanken att det kan hända" - Jan förlorade allt i branden Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen Grillade mat inomhus – riskerar att vräkas: "Varit vårdslös"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.