Annons

Patricio skadade sig på isfläck

Mark Blixtkalka. I ett enda svep förändrades livet för Patricio Franco. – Jag är rädd och kollar alltid temperaturen ute sedan olyckan. Nu kräver har ersättning från hyresvärden Marks Bostads AB.
Förmiddagens regn blev till is på kvällen. Patricio Franco tog tjugo steg från radhuslägenheten till soptunnorna.
Lampan på väggen hade varit sönder i flera månader och stupröret borta. Han valde därför en säkrare väg om än några steg längre. Ödesdigert. Marken var glashal.
– Det gick blixtsnabbt och där låg jag och kunde inte röra mig, säger Patricio Franco.
Tjugo minuter senare kom hjälpen .
– Även ambulanspersonalen hade problem att gå i  halkan, säger han.
Patricio Franco opererades för bruten lårbenshals. Ständig värk och ett ben som är 18 millimeter kortare är resultatet. Han vill nu ha ersättning och har vänt sig till Hyresgästföreningen.
Skadestånd från värden är svårare att kräva när det gått en längre tid enligt Hyresgästföreningen.
– Det är mer problem att i efterhand bevisa hur det faktiskt såg ut vid olyckstillfället. Det hade varit lättare om han kontaktat oss så fort som möjligt efter olyckan, säger Lennart Björkman chefsjurist.
Han rekommenderar att i första hand utnyttja de försäkringar man betalar för och i andra hand att begära ersättning från värden.
Hyresvärden Marks Bostad säger att de har snöberedskap med egen personal, som skottar så fort det kommer fem centimeter snö och sandar vid behov.
– Vi har en egenkontroll att snöröjningen sköts som dokumenteras, säger Marks Bostads vd Magnus Hjelmgren.
Ersättning från Marks Bostads AB ser i dagsläget mörkt ut att få.
– Vårt försäkringsbolag har bedömt att han inte ska ersättas, säger Magnus Hjelmgren.
Sista ordet är inte sagt. Hyresgästföreningen utreder vidare.
Patricia Franco har inte kunnat jobbat full tid sedan den ödesdigra kvällen den 18 april 2008 klockan 20.30.
– Det har varit en besvärlig tid sedan dess, säger han.
Monica Bogsjö-Andersson

Annons
Fakta: Växjöföreningen

Fakta/Snöröjning
Hyresvärden ska sköta och har ansvaret för att forsla bort snö, sanda och salta.Snö ska skyfflas bort så fort som möjligt.Hyresvärden ska ha beredskap för snöröjning under vintertid.Inträffar en olycka kollas om han borde ha hunnit ut och snöjröja inom rimlig tid.

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Därför stoppas Linda att byta till drömlägenhet: ”Diskriminerande för oss på mindre orter” Efter hot och våld - nu vill Marks bostad kameraövervaka kontoret Marks kommunala bolag söker medling för årets hyror Hyran upp med en halv procent i Mark Marks Bostad yrkar på höjd hyra för ökade kostnader

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.