Annons

Pilotfall får avgöra utdragen hyrestvist i Sandviken

Sandviken Hyrestvisten på Smultronbacken fortsätter att dra ut på tiden. Men nu är det klart att det i maj blir förhandling med besiktning av 10-15 representativa typlägenheter
Hyresgäster och hyresvärd står långt ifrån andra i frågan om vad som är en rimlig hyresnivå på Smultronbacken. Nu håller hyresnämnden på att välja ut ett antal pilotfall inför de domstolsförhandlingar som ska hållas i maj.

Fastighetsägaren Provinsfastigheter vill som Hem & Hyra berättat i flera artiklar, senast här, chockhöja hyran med 15-20 procent för de 288 lägenheterna i bostadsområdet Smultronbacken.

Hyresgästföreningen gick från början med på en mindre höjning under förutsättning att värden åtgärdade vissa fel och brister i de, enligt hyresgästerna, slitna och dåligt underhållna husen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men det föll när hyresgästerna sade nej och värden inte ville tillmötesgå kraven. Så den sifferleken med justeringar i flera olika steg är ointressant i dag, konstaterar Owe Hellberg, Hyresgästföreningens förhandlingsledare.

De nya hyrorna skulle ha trätt i kraft 1 april förra året. Men förhandlingarna parterna emellan strandade och Provinsfastigheter gick till hyresnämnden för att få en bruksvärdering.

En bruksvärdering innebär att det görs en ny bedömning av hur stor hyra det är rimligt att ta ut för varje enskild lägenhet, oberoende av den aktuella hyresnivån. Då görs jämförelser med likvärdiga bostäder inom samma lokala bostadsmarknad för att få till en rättvis hyressättning.

Läs ocksåSorg får Karins penna att glöda

För att undvika den omständliga och tidskrävande processen försökte hyresnämnden i Sundsvall få till en frivillig uppgörelse genom medling. Men det fanns det inga förutsättningar för, visade det sig.

Annons

Nu kallas hyresgäster och hyresvärd i stället till en flera dagar lång förhandling som preliminärt ska genomföras i slutet av maj.

I stället för att besiktiga samtliga 288 lägenheter håller hyresnämnden nu på att välja ut ett antal representativa typlägenheter i olika storlekar som får tjäna som pilotfall.

Läs ocksåBud lagt om Smultronbacken

För att det ska finnas någonting att jämföra med ska nämnden också titta närmare på andra lägenheter i Sandviken. Men även när det gäller vad som är jämförbara hus är hyresgäster och hyresvärd oeniga.

Provinsfastigheter vill använda Sandvikenhus lägenheter på Killingvägen i Vallhov som jämförelseobjekt. Det är de bostäder i närheten som mest påminner om husen på Smultronbacken, anser företaget.

Hyresgästföreningen, som företräder hyresgästerna, pekar i stället ut ett område inom Björksätra med adress Västerled 80-100 som mer rättvisande att jämföra med. Även det är ett bestånd inom Sandvikenhus.

Annons

– Det är precis som Smultronbacken ett tidstypiskt miljonprogramsområde, säger Owe Hellberg.

För en tvåa på 60 kvadratmeter är hyran i dag cirka 150 kronor högre på Västerled än på Smultronbacken.

– Men då är också standarden högre med parkettgolv i vardagsrummet och halvkaklade badrum.

Förhandlingarna om de nya hyrorna på Smultronbacken inleds preliminärt 23 maj. Eftersom Provinsfastigheter begär höjning från 1 april 2015 lär det åtminstone delvis bli aktuellt med en retroaktiv betalning från det datumet.

Läs också Smultronbacken till hyresnämnden Löften till Smultronbacken Värden möter hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.