Annons

Pitebo AB vill höja hyrorna

Piteå Pitebo vill höja hyrorna med 3,5 procent. Bostadsbolagets krav är det första i årets hyresförhandlingar.

Pitebo vill höja sina intäkter med totalt sju miljoner kronor 2013. Bolaget har därför kontaktat Hyresgästföreningen med kravet att få höja hyrorna med 3,5 procent från första januari 2013. För en normaltrea på 75 kvadratmeter innebär det en eventuell hyreshöjning på 188 kronor i månaden.

Roger Enbom, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen, tror dock att Pitebo måste sänka sitt krav.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Rent generellt förväntar jag mig lägre hyreshöjningar i år än förra året på grund av samhällsläget. Vi har låga räntor, låg inflationstakt och är på väg in i en lågkonjunktur. Det måste avspegla sig på hyreshöjningarna, menar Roger Enbom.

Pitebo är det första kommunala bostadsbolaget i Norrbotten att kräva höjda hyror för 2013.

Annons

– Pitebo brukar vara tidiga, men att man börjar tidigt innebär inte att man blir klar först. Förra året tror jag vi träffades en tre, fyra gånger innan vi nådde en uppgörelse.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Även förra året krävde Pitebo att få höja hyrorna med 3,5 procent. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen stannade höjningen på 2,3 procent.

Innan förhandlingarna kör igång kommer Hyresgästföreningen att hålla ett medlemsmöte.

Annons

Pitebo anger ökade kostnader för drift, underhåll, kommunal borgen och avkastningskrav från ägaren Piteå kommun, som orsaker till den föreslagna hyreshöjningen.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar
Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Pitebo AB vill höja hyrorna

Piteå Ökade kostnader och ökat antal outhyrda lägenheter är vad bostadsbolaget anger som skäl till att höja hyrorna 2010.​
Enligt Birgitta Kemi, ekonomichef på bostadsbolaget Pitebo AB, har de gjort en kalkyl och kommit fram till att bolaget behöver höja hyrorna nästa år.
– Ja, vi måste höja hyrorna med en procent för att täcka kostnaderna för våra outhyrda lägenheter och de ökade kostnaderna för vatten, el och sopor, säger Kemi.
Pitebo AB har 3 849 lägenheter varav 31 stod tomma den sista oktober.  Anledningen till varför det är så tycker Birgitta Kemi är svårt att sia om, men säger:
– Vi brukar i snitt ha tio tomma lägenheter. Men jag kan tänka mig att en bidragande orsak kan vara att allt fler bli arbetslösa och att många ungdomar inte har råd att flytta hemifrån, säger hon.
 
Bolaget har haft ett inledande samtal med Hyresgästföreningen där de lämnat kalkyl och sitt krav. De väntar nu bara på att Hyresgästföreningen ska återkomma med ett motbud.
– Vi har fått bolagets krav, men jag och förhandlingsrådet har ännu inte hunnit granska siffrorna. Men rent generellt kan jag väl säga utifrån det jag har läst att Pitebo har en betydande ökning av lediga lägenheter under 2009 mot för tidigare år. Sedan kan det bli svårt att ta upp de låga räntorna i vår förhandling eftersom bolaget har bundit de flesta av deras lån. Jag kommer nu tillsammans med förhandlingsrådet kritiskt granska bolagets siffror. Vad sedan resultatet blir får vi se när förhandlingarna är klara, säger förhandlare Roger Enbom, Hyresgästföreningen.
 
Parterna sätter sig vid förhandlingsbordet den 12 november.
Krav om hyreshöjning har nu börjat komma in runt om i landet. De högsta hyreskraven har i dagsläget kommer från Sandvikenshus och Gotlandshem. Båda bolagen har krävt 4,8 procent. Högst i Norrland är Östersund med sina 4,2 procent. 
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.