HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Planer på barn – skäl nog till lägenhetsbyte

Kristianstad Det unga paret i Kristianstad hoppas kunna få barn inom en snar framtid och ansökte därför om ett lägenhetsbyte. Värden sa nej till bytet eftersom kvinnan inte var gravid men ändrade sig efter att ärendet blivit ett fall för hyresnämnden.
Foto: Pixabay
Det unga paret hoppas kunna bilda familj inom en snar framtid. Genom att byta till en mer barnvänlig lägenhet tar de ett steg närmare sin dröm.

Med fem trappor utan hiss samt ingen möjlighet till förvaring av barnvagn ansåg paret i Kristianstad att deras lägenhet inte var lämplig för ett nyfött barn. När de via det kommunala bostadsbolaget ABK:s bytestorg kom i kontakt med en hyresgäst som bodde i en barnvänlig lägenhet ansökte de om ett byte.

Som skäl för bytet uppgav paret ”Planerar att skaffa barn”. Eftersom kvinnan ännu inte var gravid ansåg inte bostadsbolaget att paret hade något giltigt skäl och avslog ansökan. Hyresgästerna valde då att vända sig till hyresnämnden för att få sitt ärende prövat.

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

I sitt yttrande till nämnden uppgav paret att de nyligen hade fått missfall och att avslaget hade tagit hårt på dem. Efter att ha läst parets skrivelse valde ABK att godkänna deras lägenhetsbyte och riktade samtidigt en fråga till hyresnämnden.

Annons

”I detta fall kan man säga att de beaktansvärda skäl som åberopas för direktbyte är av sådan art som inte ännu har inträffat, det vill säga ändrade familjeförhållanden i form av att man planerar att skaffa barn. Min undran är om fastighetsägare generellt ska acceptera framtida händelser, som eventuellt uppstår, som ett beaktansvärt skäl?”

Enligt Susanne Björkman Ragnarson, hyresråd och myndighetschef vid hyresnämnden i Malmö grundar sig hyresnämndens bedömningar i liknande fall på sannolikhet och inga faktiska bevis på till exempel en graviditet behövs.

Annons
Läs ocksåVirginia fick ja till att byta lägenhet – men därför blev det ändå stopp: "Jag känner mig uppgiven"Byta lägenhet. Bild på kvinna och nycklar.

– Är påståendena sannolika ska ett byte eller till exempel en ansökan om en andrahandsuthyrning godkännas och den bedömningen bör även hyresvärdar ta hänsyn till, säger hon och tillägger att sannolikheten hade varit betydligt lägre om det hade rört ett par i 50-årsåldern.

Läs också Ja till betalningsanmärkning men nej till hyresgäst som vill bo större – så bedöms lägenhetsbyten Ny statistik: Rekordmånga vill byta lägenhet på grund av sämre ekonomi Hyresråd döms för olaga förföljelse – skickade bild på kniv till ex-sambo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.