HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Politiker anklagas för jäv

Vadstena Tolv personer och organisationer har överklagat detaljplanen för nya lägenheter i Asylenparken i Vadstena. Bland annat anklagas politiker för jäv.
Foto: Jenny Knutsson
Arne Sjöberg (M) anklagas för jäv, men förnekar det och försvarar sitt agerande i Asylenfrågan.

De planerade hyreshusen med 48 lägenheter väcker känslor och motståndarna har varit högljudda. När kommunfullmäktige med stor majoritet antog detaljplanen som möjliggör bygget sade Vadstena fastighets AB:s vd Lars Larenius att han räknade med att beslutet skulle överklagas.

Han fick rätt. När besvärstiden gick ut hade tolv överklaganden lämnats in. Några av de klagande vill få prövat om kommunfullmäktigeledamöter som anmält intresse för att bo i de planerade husen var jäviga då de var med och klubbade igenom detaljplanen.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

Dessutom ifrågasätts att ledamoten Arne Sjöberg (M) deltog i beslutet eftersom han även ingår i VFAB:s styrelse. Övriga tre ledamöter som sitter på båda stolarna anmälde jäv och lämnade lokalen.

– Jag valde att ta det säkra för det osäkra. Kommunallagen är inte helt kristallklar på den här punkten men jag ville undvika att utsätta mig för den kritik som säkert hade kommit om jag deltagit i beslutet, säger Mats Wahrén som representerar lokala partiet Konsensus och var en av de ledamöter som gick ut när beslutet skulle tas.

Han, liksom partikollegan Bengt-O Pettersson, tillträdde sina styrelseplatser i VFAB vid bolagsstämman så sent som dagen före kommunfullmäktigesammanträdet. Styrelsen hade därför inte haft tillfälle att diskutera fram något gemensamt förhållningssätt, enligt Mats Wahrén. Han säger att han är förvånad att Arne Sjöberg valde att stanna, men att han inte känner till varför han gjorde det.

Läs ocksåVFAB:s vd slutar med omedelbar verkan

– Han kunde också ha gått ut om han velat det, säger Mats Wahrén.

Arne Sjöberg å sin sida försvarar sitt agerande och säger att det var ett medvetet val att delta i beslutet.

– Jag hade läst på en hel del om jäv och satt mig in i förutsättningarna och jag gjorde bedömningen att mina politikervänner gjorde en övertolkning av regelverket. För att det ska kunna vara jäv förutsätts att man har ett personligt intresse i frågan som ska avgöras och det har inte jag, säger han.

Läs ocksåHögre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena

Det blir upp till länsstyrelsen att avgöra om det förekommit jäv eller inte. Dessutom har myndigheten på eget initiativ valt att överpröva detaljplanen.

Läs också Vadstenabo får badkar efter tvist Höjda hyror hos Vadstenas största värd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.