HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Politikerna vill sälja hela allmännyttan

Ulricehamn Sälj hela det allmännyttiga bostadsbolaget. Det är linjen som Ulricehamns politiker nu driver. Skälet är att de vill lösgöra kapital till andra investeringar.

– Vi har stora behov av investeringar och det har vi haft under en lång tid, säger Gulli Håkanson som är gruppordförande för Folkpartiet i Ulricehamn.

Hennes parti har, tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, initierat en försäljning av det kommunala bostadsbolaget Stubo. Förslaget diskuterades på kommunstyrelsens sammanträde i måndags och Ulricehamns kommunfullmäktige kommer att fatta beslut om förslaget på sitt sammanträde i slutet av november, säger Gulli Håkanson.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

Eftersom de tre partierna, sedan alliansen med Centerpartiet sprack, inte har egen majoritet är det dock osäkert om en försäljning kan bli aktuell.

– Än så länge är det bara ett förslag, poängterar Gulli Håkanson.

Bakgrunden är alltså att politikerna vill lösgöra kapital för att investera på andra områden. Det rör sig bland annat om renovering och tillbyggnad av skolor, äldreboende och förskolor och byggnation av ett nytt bibliotek. Dessutom vill man skjuta till pengar till en så kallad social fond, tänkt att fungera som en sorts buffert att ha när någonting oväntat händer.

Läs ocksåPlaner på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

Men det handlar också om att politikerna, sedan den nya lagen om affärsmässighet infördes för snart två år sedan, inte längre tycker att det finns någon poäng med att kommunen ska ha ett eget bostadsbolag i sin ägo. Det finns bra privata hyresvärdar som kan överta ansvaret, säger Gulli Håkanson.

Ser du någon skillnad på kommunala och privata bostadsbolag?

Annons

– Ingen större. Det är klart, det kommunala bolaget kan ju till viss del styras av politikerna men vi har inte bedömt det som så viktigt eftersom vi har ett så gott samarbete med de privata bolagen.

Läs ocksåVarbergs Bostad säljer Evelinas hem

Vissa menar att ett kommunalt bolag generellt tar större ansvar för till exempel människor som har svårt att få bostad eller som har svårt att försörja sig?

– Jo, men i dagsläget tycker vi att de privata bolagen tar ett minst lika stort ansvar.

Har ni frågat hyresgästerna hos Stubo vad de tycker om en försäljning?

– Nej, det har vi inte gjort.

Vad tror du att de tycker?

– Det finns nog delade meningar, precis som med allting annat.

Annons

Alf Gillberg, bostadspolitisk sekreterare på Hyresgästföreningen, tror inte att förslaget kommer att få gehör.

– Nej, efter att ha talat med oppositionsrådet i Ulricehamn har jag fått uppfattningen att det blir svårt att få igenom det här, säger han.

Han menar dock att en försäljning är fel väg att gå.

– Säljer kommunen Stubo gör de sig av med sitt viktigaste instrument för att lösa det bostadsförsörjningsansvar som man faktiskt har, säger han.

Stubo har drygt 1 000 lägenheter i sitt bestånd, fördelade på ett tiotal orter.

Läs också Hyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga" Trots coronakrisen - Stubo vill höja hyran med 2,5 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.