Annons

Politiker reagerar på Malmö stads köp av akutboende

Malmö Hyrorna femdubblas när Malmö stad betalar akutboende till hemlösa. Nu reagerar både Vänsterpartiet och Centerpartiet med stark kritik mot det som avslöjats i Hem & Hyras granskning. Även styrande Socialdemokraterna är kritiska till upplägget.

Centerpartiet kräver svar från de styrande i Malmö stad om hur kommunen har kunnat betala skyhöga dygnshyror för akutboende åt hemlösa. I ett pressmeddelande kallar Centerpartiet hyrorna för ”ockerhyror”. Partiet skriver att de uppgifter som ”framkommer i rapporteringen är totalt oacceptabla”. Centerpartiet syftar då på den granskning som Hem & Hyra gjort av miljonrullningen när Malmö stad köper akutboende i hyreslägenheter. Vi har avslöjat att hyrorna kan upp till femdubblas, skattebetalarna får stå för kostnaden.

Charlotte Bossen (C), gruppledare för Centerpartiet i Malmö, kommer att lyfta frågan på nästa kommunfullmäktige i maj genom en så kallad enkel fråga till ansvarigt kommunalråd Sedat Arif (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

”Jag kommer att fråga honom om han anser att de skyhöga dygnshyror som staden betalar för akutboenden är adekvata. Det socialdemokratiska kommunalrådet behöver förklara hur länge det här har pågått och varför det fått fortgå”, säger Charlotte Bossen i uttalande.

Även Vänsterpartiet kritiserar upplägget med dyra dygnshyror för vanliga hyreslägenheter.

Annons

”Det är galet. Bristen på ansvar och politisk vilja att omfördela och använda våra resurser på ett rimligt sätt. Det är galet att Malmö har cirka 3 000 hemlösa individer samtidigt som kommunen gör ett överskott på 921 000 000 kronor. Vi i Vänsterpartiet ser bostaden som en mänsklig rättighet, vi kräver att mittenstyret tar ansvar för både våra skattepengar, bostadsförsörjningen och för hemlösheten”, säger Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd, i ett uttalande.

Läs ocksåEfter miljonrullningen - Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra
Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd, tar del av Hem & Hyras granskning.

Även det ansvariga kommunalrådet, Sedat Arif (S), reagerar på de uppgifter som kommer fram i vår granskning. När vi presenterade uppgifterna för Sedat Arif var det en nyhet honom och han utlovade att lägenhetsbokningarna framöver ska hanteras på ett annat sätt. Precis som Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder lyfter han lagstiftningen som ett problem.

”Det här medvetna sättet att tjäna pengar på samhällets mest utsatta är upprörande. Det må så vara att företagen har hittat en lucka i lagstiftningen som gör det möjligt att agera såhär. Ur moraliskt perspektiv spelar det ingen roll. Det är ett cyniskt agerande som inte borde få förekomma. Påslag av det här slaget borde inte få förekomma!” skriver han på Socialdemokraternas lokala Facebooksida i Malmö.

Annons

”Påslagen, som tidningen avslöjat, mellan den riktiga hyran och den som företagen tar för att hyra ut till Malmö stad är svindlande”, skriver han också

Läs ocksåMellanhanden delar hyreshuset i två
Läs också Granskning: Lägenheterna som rundar bostadskön i Skåne Malmö stad utreder möjligheten att kräva tillbaka överhyra Mellanhänder strider om Malmö stads pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.