Annons

Principbeslut om hyror väntas i morgon

Stockholm I morgon eftermiddag kommer beslutet om hyrorna på John Bergs plan i Stadshagen. Fastighetsägarna prövar ett helt nytt sätt att bestämma hyran.

Organisationen Fastighetsägarna företräder hyresvärden Wåhlins fastigheter, som vill höja hyran med mellan 5 och 16 procent i ett hus i Stadshagen. Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen står långt från varandra i tvisten.

– Det finns två huvudspår. Det troliga är att hyresnämnden ogillar Fastighetsägarnas ingång att sätta hyror efter efterfrågan, priset på bostadsrätter och en hyresmodell som inte är förhandlad. I så fall är det frid och fröjd, vi kan fortsätta tillämpa lagen, säger P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, och fortsätter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Om å andra sidan hyresnämnden mot alla odds inte sätter hyran i jämförelse med andra hyror utan fritt – då har vi fått ett helt nytt system. Då gäller inte lagen. Men däremellan finns otaliga varianter.

Annons

Den nya lagen om allmännyttiga bostadsbolag började gälla 1 januari och det här är första gången som den tolkas på det här sättet.

– Man jämför förhandlade hyror, punkt slut. Det nya är att alla hyror, också de i det privata beståndet, är underlag. Det värsta som kan hända är att hyresnämnden struntar i lagtexten och prövar hyran på basis av efterfrågan, avslutar P-G Nyström.

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.
Läs också Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.