Annons

Protester när Botkyrkabyggen vill höja 2,5 procent

Botkyrka Botkyrkabyggen vill höja hyran med 2,5 procent från och med januari 2017. Helt orimliga nivåer menar Kim Lindholm, ordförande Hyresgästföreningen Botkyrka/Salem.

Kim Lindholm pekar på att Botkyrkabyggen redan har fått lite högre hyreshöjningar de senaste två åren eftersom bolaget har stora upprustningsbehov och därför borde klara sig utan höjningar nästa år.

– De har en stark ekonomi och kommer att göra en vinst på minst 75 miljoner kronor i år så jag kan inte se varför de ska höja hyran alls under 2017, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I ett pressmeddelande skriver Botkyrkabyggens vd Ulf Nyqvist, att en höjning på 2,5 procent är rimlig med tanke på att företaget ska renovera 8 500 lägenheter och bygga 300 lägenheter per år från och med 2020, enligt ägardirektivet från kommunen.

– För att säkerställa bolagets långsiktiga överlevnad kommer det att under överskådlig tid behövas årliga hyreshöjningar som överstiger KPI. Dels för att inte äventyra den framtida ekonomiska stabiliteten och dels för att inte tvingas till kraftiga hyresförändringar i framtiden, säger Ulf Nyqvist enligt pressmeddelandet där det också står att Botkyrkabyggens låneskuld beräknas öka med 515 miljoner kronor under 2017.

Annons

Men Kim Lindholm tycker att det är orimligt att dagens hyresgäster ska stötta bolagets framtida ekonomi och se till att bolaget överlever och kan bygga nytt, genom höga hyreshöjningar idag.

Läs ocksåMorddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

– Det blir konstigt när de säger att det kommer att gå åt skogen om de inte får höja hyran rejält samtidigt som de gör en vinst på 75 miljoner. Oavsett om vi går med på höga höjningar nu så kommer det ändå bli hyresgästerna som tvingas få betala kostnaden för nyproduktion eller upprustning i framtiden, säger han.

 

Annons

 

Läs ocksåTrots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen
Pengar i en portmonnä.
Läs också Halil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen Ångrar sig - värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.