Annons

Räddade av kylan – hyresgästerna i Ställdalen får behålla el och värme tillfälligt

Nyheter Hyresgästerna i Ställdalen får behålla el och värme i veckan. Det är kylan som räddar dem. Elbolaget har som policy att inte stänga av när det är 10 minusgrader ute. Men hyresvärden har fortfarande inte betalat räkningarna som är på sexsiffriga belopp.
Foto: Pavel Koubek
Elen tillfälligt räddad. Eftersom det är så kallt ute kommer hyresgästerna i Ställdalen få behålla elen tillfälligt. I slutet av veckan väntas elnätsföretaget fatta ett nytt beslut om eventuell avstängning.

I slutet av förra veckan fick hyresgästerna i de så kallade centrumhusen i Ställdalen, i norra Örebro län, reda på att elen skulle stängas av i dag måndag. Det är inte första gången el och därmed även värmeförsörjningen är i fara. Två dagar före julafton stängdes elen av tillfälligt, men sattes på igen efter Hem & Hyras samtal till elnätsbolaget Ellevio.

Bakgrunden är att värden Hilldex inte har betalat elräkningarna, som enligt Ellevio är på sexsiffriga belopp. Även elhandelsföretaget har fordringar på värden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men den indragande kyla som verkade vara ett stort hot har i stället blivit hyresgästernas tillfälliga räddning. Ellevio har som policy att inte stänga av elen när utomhustemperaturen är minus 10 grader eller kallare. Därmed kommer elen att vara påslagen hela veckan. Ett nytt anslag kommer att sättas upp i husens portar under dagen (se bild).

– Det finns självfallet en humanitär aspekt i vår policy. Dessutom kan fastigheten ta allvarlig skada om man stänger av elen när det är så kallt ute. I slutet av den här veckan kommer vi fatta ett nytt beslut om eventuell avstängning, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

Har ni fått någon kontakt med fastighetsägaren?

Läs ocksåNya chockbeskedet för problemhusens hyresgäster: Elen stängs av på måndagKvinna i grå t-shirt som kikar ut genom en dörrspringa.

– Nej, vi har försökt men inte fått något svar. Tidigare har värden velat överlåta el-abonnemangen på en närstående, men då kräver vi en säkerhet och det har vi inte fått någon respons på.

Annons

Tror ni att värden kommer att betala?

– Vi är tveksamma. Det handlar om ett sexsiffrigt belopp han är skyldig bara till oss. Dessutom har värden inte betalat till elhandelsbolaget. Det är egentligen på uppdrag från elhandelsbolaget som vi vill stänga av strömmen nu.

Läs ocksåJulen räddad - Hem & Hyras frågor gjorde att elen slogs på

Hyresgästen Zlatko Aleksiev bor i ett av husen tillsammans med fru och två barn, fyra och sju år gamla.

– Skönt att elen är kvar, men så här kan det inte vara. Vi försöker kolla om vi hyresgäster kan få teckna egna elavtal så att vi slipper riskera att få elen avstängd, säger Zlatko Aleksiev.

Han har haft kontakt med kommunen och hoppas på att kunna få hjälp att hitta ett annat boende, om osäkerheten om elen fortsätter.

Annons

– Hyresgäster som känner att situationen är ohållbar kan höra av sig till oss, så ska vi se hur vi kan hjälpa till, utifrån de enskildes förutsättningar och behov, säger Camilla Hofström, chef för individ- och familjeomsorgen i Ljusnarsbergs kommun.

Flera av dem som bor i huset är medlemmar i Hyresgästföreningen, men föreningen har inget pågående ärende gällande hoten om att elen ska stängas av, eller andra problem som finns i huset.

Hem och Hyra har försökt att nå Hilldex företrädare Tino Bessou för en kommentar.

Läs också Precis före jul - elen bruten för hyresgäster när värden inte betalat räkningen Kronofogden svarar inte i telefon trots fler skuldsatta – hyresgästen Ingrid blev bortkopplad Kronofogden om att många blir bortkopplade: "Beklagligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.