HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Radonmätningar startar i Jönköping

Jönköping Vätterhem startar radonmätningar i sitt bestånd. Först ut är Öxnehaga.

Ny lagstiftning innebär att Vätterhem börjar mäta radonhalten i alla lägenheter som ligger på markplan utan att ha källare under. Därtill mäts var femte av övriga lägenheter, slumpvist utvalda.

Omkring 100 lägenheter i veckan ska betas av enligt planen. Mätningen sker genom att mätare hängs upp i lägenheternas tak där de får sitta i minst två månader.

Läs ocksåFörhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd

I januari beräknas området Öxnehaga i Huskvarna ha sina mätare på plats. Hela beståndet beräknas vara färdigmätt fram till 2016.

Annons

– Vi har inga misstankar om för höga radonhalter på Öxnehaga. Men lagstiftningen kräver kontroll, dessutom har gränsvärdet halverats, säger Vätterhems Roger Thunberg i bolagets kundtidning.

Skulle det visa sig att radonhalter är för höga handlar det om förbättrad ventilation som åtgärd. På området Österängen, där blåbetong förekommer, är det redan känt att det finns förhöjda halter av radon och en plan för att förbättra ventilationen pågår.

Annons
Läs ocksåRadonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

Grundämnet radon är en radioaktiv gas som finns naturligt i berggrunden och kan tränga sig in i byggnader genom otäthet i grunden. Det förekommer även i byggmaterialet blåbetong, som förbjöds 1975. Enligt regeringens miljömål ska radonhalten i bostäder vara lägre än 200 Bq/m3 senast år 2020.

Läs också Tusentals i Mellansverige har farlig gas hemma i lägenheten Svårt få ersättning för radon - men Anki visar att det går SVT och Hem & Hyras egna radonmätningar avslöjade höga radonhalter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.