Annons

Ragunda hyreshus höjer hyrorna

Ragunda Från och med första april får hyresgästerna hos Ragunda hyreshus en hyreshöjning på 1,5 procent. Höjningen förhandlades fram redan i september förra året men har varit sekretessbelagd fram till nu.

​Förra hösten förhandlade Hyresgästföreningen och det kommunala Ragunda hyreshus om hyrorna. Ragunda hyreshus hade begärt en höjning på 6,1 procent. Men riktigt så blev det inte. Parterna kom överens om att höja hyrorna från och med första oktober och fram till och med mars 2010 med tre procent.

Annons
Men, eftersom förhandlingarna för 2009 hölls så sent på året, ansåg parterna att man lika gärna även kunde förhandla om hela 2010 samtidigt. Det gjorde man och kom överens om att hyrorna dessutom skulle höjas med 1,5 procent från och med första april i år.
 
– Uppdelningen mellan 2009 och 2010 gjorde vi för att höjningen inte skulle bli så mäktig för våra hyresgäster. Det var Hyresgästföreningen som föreslog att vi skulle sekretessbelägga höjningen för 2010. De ville ligga lite lågt, säger Peter Höög, Ragunda hyreshus.
 
– Ja, det stämmer. Eftersom förhandlingen för 2010 gjordes så tidigt ville vi inte att uppgörelsen skulle störa de kommande förhandlingarna, säger Conny Säker, Hyresgästföreningen.
 
Peter Höög berättar att Ragunda hyreshus största problem är antalet tomma lägenheter. Av det totala antalet lägenheter på drygt 500 stod över 14 procent tomma i januari.
 
– Det gör att vi måste hålla igen på underhållet för att kompensera förlusten, det är inte mycket annat vi kan påverka. Vi backar cirka tre miljoner 2009 och det är vakanser nästan alltihop.
 
26 lägenheter har spärrats för uthyrning och en utredning görs inom kommunen om att eventuellt sälja två fastigheter för att råda bot på vakansproblemet.
 
Fakta:
Hyrorna för lägenheter med kallhyra höjs inte. Hyran för bilplats höjs från och med april med fem kronor per månad. Uppgörelsen innebär även att Ragunda hyreshus betalar sammanlagt 100 000 kronor i fritids- och boinflytandemedel till Hyresgästföreningen.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Chockhöjda hyran ligger fast – striden över för Nicholas: ”Jag blev lurad” Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Kontraktet var ”felskrivet” – Nicholas hyra chockhöjdes: ”Jag blev lurad” Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra Kommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.