Annons

Råtthuset är sålt – hyresgästerna riskerar vräkning

Helsingborg Det omskrivna huset på Hövitsmansgatan 4 i Helsingborg har sålts. Hyresgästerna måste flytta innan den 18 maj.
Foto: Gry Ellebjerg
Skandalerna på Hövitsmansgatan 4 har avlöst varandra. Nu har det utdömda huset sålts. Kontraktet är signerat. Enligt Kronofogden tar den nya ägaren över fastigheten efter sommaren.

I dagarna blev det klart. Det skandalomsusade huset, som blev rikskänt när råttor levde rövare på tomten, har sålts.

– Kotraktet är påskrivet och själva tillträdet kommer att ske någon gång efter sommaren, säger Fredrik Lugnmark, teamchef vid Kronofogdens verkställningsenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mustapha Zouaoui är en av de cirka 20 kvarvarande hyresgästerna. I drygt två år har han bott i ett litet rum i det brandfarliga huset. I går fick han ett brev från fastighetsägaren där det stod att han är tvungen att flytta innan den 18 maj. De som väljer att bo kvar i huset efter det kommer enligt skrivelsen att vräkas av Kronofogden.

– Jag kommer inte att flytta självmant. Jag har ingen annanstans att ta vägen, säger Mustapha Zouaoui som har bett socialen om hjälp att hitta en ny bostad men utan resultat.

Annons

Han betalar 3000 kronor i månaden för sitt rum. De senaste månaderna har han haft svårt att betala sin hyra på grund av indragna bidrag. Något som, enligt Mustapha Zouaoui, hyresvärden har haft överseende med.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Hyresvärden är snäll, den som säger något annat ljuger.

I sitt brev till hyresgästerna skriver värden bland annat att han har överklagat beslutet om uthyrningsförbud ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen men utan något resultat. Han avslutar skrivelsen med ”Jag beklagar verkligen detta men då jag inte längre förmår att försvara er rätt att bo kvar får jag uppmana er alla att snarast flytta från fastigheten, dock senast den 18 maj”.

Annons

Vem som har köpt fastigheten och vad köpeskillingen hamnade på är fortfarande höljt i dunkel. Men Fredrik Lugnmark uppger att köpesumman är tillräcklig för att Kronofogdens fodringar på cirka 1,3 miljoner kronor ska bli betalda. Kronofogden har uppskattat fastighetens marknadsvärde till cirka tio miljoner kronor.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Hem & Hyra har sökt fastighetsvärden utan resultat.

Fakta: Hövitsmansgatan 4

För två år sedan blev fastigheten rikskänd eftersom råttor levde rövare både i och utanför det eftersatta huset. Samma år dömde räddningstjänsten ut fastigheten som brandfarlig och förbjöd all uthyrningsverksamhet. Det beslutades även om ett löpande vite på 120 000 kronor i månaden så länge uthyrningen inte upphörde.

För att täcka fastighetsägarens skulder beslutades det tidigare i år att huset skulle säljas på exekutiv auktion. Fastighetsägaren sökte om anstånd för att istället sälja fastigheten privat. Något som nu har gjorts. Vad som händer med hyresgästerna är upp till den nya ägaren att avgöra. I dagsläget är 28 personer skrivna på adressen.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.