Annons

Renovering inleds trots hyresgästernas protester

Östermalm Nu inleds renoveringen och tillbyggnaden av Familjebostäders pampiga 1800-talshus på Östermalm. Trots hyresgästernas protester.
Foto: Fredrik Nejman
Hyresgästerna har protesterat mot både renoveringen och tillbyggnaden av fyra vindslägenheter i fastigheten Björken på Valhallavägen.

 

Under september töms Valhallavägen 94 på sina sista hyresgäster. Familjebostäder inleder en totalrenovering av husets 26 lägenheter och ska även bygga till fyra vindslägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Björken på Valhallavägen 94-96 mitt emot Stadion är en klenod bland Familjebostäders fastigheter. Huset som byggdes 1885 är Sveriges äldsta byggnadsminnesmärkta fastighet med hyresrätter

– Roligt att kunna erbjuda fler hyresgäster boende i ett sekelskifteshus i innerstan, säger Lars Björk, fastighetschef på Familjebostäder.

Nuvarande hyresgäster är inte lika entusiastiska.

Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

De motsatte sig vindsvåningarna och överklagade bygglovet till Länsstyrelsen. Men förlorade.

Många hyresgäster är också mycket upprörda över vad de menar blir ”en okänslig renovering” där mycket av det gamla försvinner.

Annons

– Det blir väldigt mycket svart och vitt. Inte minst i köket, säger Anders Ölander, en av hyresgästerna som flyttar till en evakueringslägenhet på Kungsholmen.

Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

När han och sambon Annika Minnbergh flyttar tillbaka, senast i januari 2019, har deras hyra nästan dubblerats. Från 11 000 kronor i månaden till närmare 20 000 kronor.

Precis som andra hyresgäster Hem & Hyra talat med är de irriterade över att de inte haft något som helst inflytande över renoveringen.

– Det enda vi fick välja var badkar eller duschkabin, säger Anders Ölander.

I husets andra uppgång – Valhallavägen 96 – bor fortfarande hyresgästerna kvar. Deras trappuppgång renoveras i nästa etapp. Exakt när den börjar har hyresgästerna ännu inte fått besked om.

Men nyligen fick de veta att vindsförråden måste tömmas omgående

Annons

–Inte nog med det. Vi fick också reda på att vi inte har tillträde till de provisoriska förråden som Familjebostäder ordnat. Så de har poängterat att vi måste se till att själva ta hand om våra vintergrejer. Det betyder att man ska ha både skidor och vinterdäck i lägenheten, säger en hyresgäst.

Hyresgästen tycker att Familjebostäder borde lyssnat på den kritik, inte bara från hyresgästerna, som funnits mot projektet

– Både Stadsmuseet och Riksantikvarieämbetet har avrått från att bygga vindslägenheterna och gå så hårt fram i renoveringen som Familjebostäder tänker göra. Varför ska man göra så med ett byggnadsminne som är så väl bevarat?

Renoveringen och de nya lägenheterna beräknas kosta runt 115 miljoner kronor.

Läs också Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.