Annons

Renoveringar drar ut på tiden

Kungsbacka Fastighetsbolaget Aranäs vill renovera 1960-talshusen på Tingberget i Kungsbacka. Processen går långsamt, men bland hyresgästerna finns redan en oro för stora hyreshöjningar.
Foto: Liljedal Arkitekter
Så här tänker sig fastighetsbolaget Aranäs att Tingberget ska se ut efter renoveringar och tillbyggnader. Bland annat vill företaget bygga till nya våningar på flera hus. Dessutom planeras flera nya punkthus, men de är endast markerade med läge i förgrunden på skissen.

Alf Lindeberg är chef för fastighetsutveckling hos Aranäs Fastigheter och säger att förberedelserna för projektet går ”sakta men säkert” framåt.

– Vi har redan hållit på i fyra-fem år. Just nu pågår arbetet för att ta fram en detaljplan, det är kommunen som driver det och det ska vara klart om ett år. Teoretiskt sett skulle vi kunna börja bygga då, men ärligt talat så räknar vi med överklaganden. Därför kommer det sannolikt att ta ännu längre tid, säger Alf Lindeberg.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyreshusen på Tingberget är byggda 1960. Det Aranäs vill göra är dels att renovera dem, men också bygga på vissa hus och bygga nytt.

– Vi vill till exempel flytta ut tvättstugorna ur källarna och bygga nya tvättstugor på gårdarna. Dessutom vill vi öka tillgängligheten genom att många lägenheter ska få tillgång till hiss. Då kan fler bo kvar även när de blir äldre, säger Alf Lindeberg.

Men 54 år gamla hus behöver även renoveras på mer grundläggande vis än så.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Vi behöver byta vattenrör och elledningar och installera köksfläktar. Nu är det bara självdrag i husen. Vi har även krav på oss att minska energiförbrukningen och då måste vi titta på fönster och isolering. Balkongplattor är också riktiga köldbryggor. Sedan behöver vi troligen ett nytt och effektivare värmesystem, säger Alf Lindeberg.

Han menar att renoveringarna kommer att ge hyresgästerna en helt annan komfort, men sticker inte under stol med att det kommer att bli hyreshöjningar.

– Vi har inte gjort några hyressättningar än, men det finns ju ingen som renoverar utan att höja.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

Jonathan Andersson bor på Guldgubbegatan på Tingberget och säger att det finns en oro bland många boende.

– En del kommer säkert inte att ha råd att bo kvar. Samtidigt måste så klart fastighetsägarna renovera på något sätt, annars kommer det inte att vara beboeligt här i framtiden. Och vissa saker är ju lagkrav, som det här med hiss. Men det är viktigt att det inte blir lyxlägenheter, det är inte det Kungsbacka behöver. Det som behövs är bostäder där unga och pensionärer har råd att bo.

Annons

LÄS MER:

I september 2013 kartlade Hem & Hyra de största renoveringarna som hittills genomförts i det svenska miljonprogrammet. Det visade sig att hyran för en trea på 70 kvadratmeter höjdes med i snitt 900 kronor efter renovering. Läs mer här.

Fakta: Tingberget: Detta har hänt

Aranäs fastigheter vill renovera, förtäta och bygga till i bostadsområdet Tingberget i Kungsbacka. Området består av sju flerfamiljshus och är byggt 1960.

Företaget skickade en första förfrågan till kommunen i mars 2010 och bad om en utredning av förutsättningarna. Fram till maj 2012 utreddes bland annat ljusförhållanden, buller och hur trafik och parkeringar påverkas om det blir fler boende i området.

Under vintern 2012/2013 hålls samråd med de boende och i maj 2013 godkände kommunstyrelsen förslaget. Sedan dess pågår arbetet med att ta fram en detaljplan, ett arbete som inte beräknas vara klart förrän våren 2015. Byggstart beräknas sedan dröja ytterligare.

Läs också Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.