HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Risk för höjd hyra hos Eksta

Kungsbacka Kungsbackas kommunala hyresvärd Eksta vill höja hyrorna nästa år. Förhandlingarna berör 2 700 hushåll.

Just nu pågår hyresförhandlingar på bred front i Västsverige. I Kungsbacka har flera privata hyresvärdar aviserat att de vill se höjda hyror 2018.

Det gäller till exempel Aranäs, Derome Förvaltning och Varbergs Stenfastigheter.

Läs ocksåVarbergs Stenfastigheter vill höja hyrorna

Nu inleder även kommunägda Eksta förhandlingar med Hyresgästföreningen om nästa års hyresnivåer. Sammantaget betyder det att hyrorna för omkring 5 000 hushåll i Kungsbacka i dagsläget ligger på förhandlingsbordet.

För Ekstas del resulterade den senaste hyresförhandlingen i att bolagets hyresgäster i vintras fick 0,56 procents högre hyra i genomsnitt. Det motsvarar ungefär 34 kronor mer för en lägenhet som tidigare kostat 6 000 kronor i månaden. Ekstas ursprungskrav var nästan det tredubbla, närmare 1,5 procent.

Fakta: De västsvenska hyresförhandlingarna

Här kan du läsa mer om läget i de pågående hyresförhandlingarna i Västsverige:

Fakta: Högre krav i år

Både kommunala och privata hyresvärdar har hittills lämnat betydligt högre höjningskrav inför årets hyresförhandlingar jämfört med i fjol. Det visar Hyresgästföreningens färska nationella sammanställning.

I genomsnitt vill de privata värdarna höja hyrorna med 2,71 procent, medan de kommunala värdarna vill höja med 2,46 procent.

Läs också De riskerar högre hyra Högre hyror väntar för 1 000 hyresgäster i Kinda Hyreshöjningar i södra Norrland Fyra Gävleborgshyror klara

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.