Annons

De riskerar högre hyra

Västra Götaland Hyresgäster hos Aranäs, Derome, Stena Fastigheter och en rad andra privata värdar i Västsverige riskerar höjd hyra nästa år. Nu inleds förhandlingar med Hyresgästföreningen.
Jennifer Aghtehrani och Michael Fradkin utanför huset i Mölndal.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Jennifer Aghtehrani och Michael Fradkin bor hos Stena Fastigheter i Mölndal. För dem skulle några hundralappar mer i månadshyra göra skillnad i hushållsbudgeten, och minska deras sparmarginal.

Jennifer Aghtehrani och Michael Fradkin bor hos Stena Fastigheter på Berghemsgatan i Mölndal. De betalar i dag drygt 6 000 kronor för tvåan på 65 kvadratmeter. Månadskostnaden skulle öka med över 200 kronor om hyran höjs med 3,5 procent.

– Några hundringar blir ganska mycket på ett år. Det hade man kunnat spara i stället, säger Michael.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Kravet på höjda hyror gäller privata hyresvärdar som förhandlar genom ombudet Fastighetsägarna GFR. Det omfattar ett stort antal värdar, både i Halland och i Göteborgsområdet.

Annons

Bland annat vill Kungsbackas största privatvärd, Aranäs, få mer betalt av sina hyresgäster nästa år. Även stora fastighetsägare som Akelius, Wallenstam, Skandia Fastigheter och Derome Förvaltning omfattas av förhandlingarna, som gäller kommunerna Varberg, Kungsbacka, Ale, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal och Öckerö.

Fastighetsägarna GFR har sedan tidigare gått ut med ett nationellt krav på att få höja hyrorna med 2,5–3,5 procent. Den högre procentsatsen ligger bland annat till grund för förhandlingarna i Göteborg, som nyligen dragit i gång och som berör 40 000 hushåll.

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

Det är ett krav som Hyresgästföreningen har avfärdat som både ”orimligt” och ”orealistiskt”.

Annons

LÄS MER
Hela länslistan Västra Götaland: Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2018
Hela länslistan Halland: Här är värdarna som vill höja hyran i Halland 2018
Här hittar du redan färdiga uppgörelser om 2018 års hyra

Fakta: De hyresförhandlar via Fastighetsägarna GFR

Fastighetsägarna GFR hyresförhandlar för en rad privata hyresvärdar i Västsverige. Några av de största aktörerna är Stena Fastigheter, Wallenstam, Akelius, Aranäs, Skandia Fastigheter och Derome Förvaltning (delar av beståndet).

Läs också Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Värd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil" Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Hyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.