Annons

De riskerar högre hyra

Västra Götaland Hyresgäster hos Aranäs, Derome, Stena Fastigheter och en rad andra privata värdar i Västsverige riskerar höjd hyra nästa år. Nu inleds förhandlingar med Hyresgästföreningen.
Jennifer Aghtehrani och Michael Fradkin utanför huset i Mölndal.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Jennifer Aghtehrani och Michael Fradkin bor hos Stena Fastigheter i Mölndal. För dem skulle några hundralappar mer i månadshyra göra skillnad i hushållsbudgeten, och minska deras sparmarginal.

Jennifer Aghtehrani och Michael Fradkin bor hos Stena Fastigheter på Berghemsgatan i Mölndal. De betalar i dag drygt 6 000 kronor för tvåan på 65 kvadratmeter. Månadskostnaden skulle öka med över 200 kronor om hyran höjs med 3,5 procent.

– Några hundringar blir ganska mycket på ett år. Det hade man kunnat spara i stället, säger Michael.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kravet på höjda hyror gäller privata hyresvärdar som förhandlar genom ombudet Fastighetsägarna GFR. Det omfattar ett stort antal värdar, både i Halland och i Göteborgsområdet.

Annons

Bland annat vill Kungsbackas största privatvärd, Aranäs, få mer betalt av sina hyresgäster nästa år. Även stora fastighetsägare som Akelius, Wallenstam, Skandia Fastigheter och Derome Förvaltning omfattas av förhandlingarna, som gäller kommunerna Varberg, Kungsbacka, Ale, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal och Öckerö.

Fastighetsägarna GFR har sedan tidigare gått ut med ett nationellt krav på att få höja hyrorna med 2,5–3,5 procent. Den högre procentsatsen ligger bland annat till grund för förhandlingarna i Göteborg, som nyligen dragit i gång och som berör 40 000 hushåll.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Det är ett krav som Hyresgästföreningen har avfärdat som både ”orimligt” och ”orealistiskt”.

Annons

LÄS MER
Hela länslistan Västra Götaland: Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2018
Hela länslistan Halland: Här är värdarna som vill höja hyran i Halland 2018
Här hittar du redan färdiga uppgörelser om 2018 års hyra

Fakta: De hyresförhandlar via Fastighetsägarna GFR

Fastighetsägarna GFR hyresförhandlar för en rad privata hyresvärdar i Västsverige. Några av de största aktörerna är Stena Fastigheter, Wallenstam, Akelius, Aranäs, Skandia Fastigheter och Derome Förvaltning (delar av beståndet).

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.