HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Robert Dicksons stiftelse får lov att renovera i Annedal

Göteborg Hyresnämnden i Göteborg ger grönt ljus för de omstridda renoveringarna i Annedal. Dessutom vinner Robert Dicksons stiftelse ytterligare en seger i förvaltningsrätten.
Sorgklädda hyresgäster går sorgetåg genom Haga i protest mot renoveringar och kraftiga hyreshöjningar hos Robert Dicksons stiftelse på Carl Grimbergsgatan i Annedal.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
I augusti gick hyresgäster hos Robert Dicksons stiftelse i ett sorgetåg genom Haga. Principen om rimliga hyror till förmån för ”mindre bemedlade ” verkar död och begraven, var demonstranternas budskap.

De båda besluten kom med bara några dagars mellanrum och innebär två juridiska framgångar för Robert Dicksons stiftelse, åtminstone på kort sikt.

Stiftelsen vill renovera sina 1800-talshus på Carl Grimbergsgatan, och i samband med det rusta upp kök och badrum. Det skulle innebära standardhöjningar, som i sin tur förväntas ge hyreshöjningar på 40–60 procent.

Läs ocksåRev ut duschkabinen – kostar kontraktet

Hyresgäster har protesterat kraftigt mot planerna. Inte minst med tanke på att stiftelsen är grundad med syftet att tillhandahålla billiga bostäder till mindre bemedlade arbetare.

Politikerna i stiftelsens styrelse argumenterar att renoveringar är nödvändiga om husen ska stå kvar. Och för att bekosta det måste hyrorna höjas. Enda alternativet är att stiftelsen säljer vissa av sina hus, hävdar styrelsen.

Nu ger hyresnämnden i Göteborg stiftelsen rätt att genomföra renoveringen.

Läs ocksåHöjd hyra efter slarv med trappstädningen

Beslutet är inte oväntat. Fastighetsägarna får rätt att genomföra önskade förbättringsarbeten i mer än 99 procent av fallen som kommer till hyresnämnderna. Det visar tidigare granskningar av Hem & Hyra.

Hyresnämndens beslut kan överklagas till och med den 23 maj.

Det andra juridiska beskedet är mer överraskande.

Läs ocksåSjukskrivna Forouzan bodde fyra månader med uppbrutna golv

Som Hem & Hyra tidigare har rapporterat har hyresgästerna vänt sig till länsstyrelsen i Västra Götaland. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för stiftelser, och hyresgästerna anser inte att Robert Dicksons styrelse följer stiftelsens stadgar.

I september förra året kom länsstyrelsen med ett föreläggande som blev en kalldusch för stiftelsens styrelse.

Länsstyrelsen krävde bland annat att stiftelsen tydligare definierade vad en ”mindre bemedlad” hyresgäst egentligen får tjäna, och att hyrorna anpassas till detta.

Dessutom underströk länsstyrelsen att renoveringarna på Carl Grimbergsgatan ”inte får medföra att föreskrifterna i reglementet åsidosätts”.

Men förvaltningsrätten upphäver länsstyrelsens föreläggande på tekniska grunder.

Föreläggandet var ställt till stiftelsens styrelse kollektivt, men det är inte formellt korrekt, skriver förvaltningsrätten i sin dom.

I stället bord länsstyrelsen ha riktat sig till varje styrelseledamot personligen med sitt föreläggande.

Brita Rustad Karlsson är länsjurist och en av dem som handlägger Robert Dicksons-ärendet hos länsstyrelsen. Hon säger att myndigheten öppnade ett nytt tillsynsärende igår, måndag.

– Nu riktar vi oss till var och en av styrelseledamöterna i stiftelsen för att höra om de har några ytterligare synpunkter eller invändningar, utöver det som kom fram förra gången. De har till 3 juni på sig att svara. Efter det kommer vi att fatta ett nytt beslut om hur vi går vidare, säger Brita Rustad Karlsson.

Läs också ”Släng inte ut oss som bor här i Hjällbo, vi är inget skräp” Här slipper hyresgästerna höjd hyra vid renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.