Annons

Roger Akelius Bahamasvilla totalförstörd i orkan

Stockholm Fastighetsmiljardären Roger Akelius hus på Bahamas har förstörts av orkanen Dorian. Hans lastbil klarade sig och användes som likbil. ”Jag var så upptagen av katastrofen att jag inte reagerade på att mitt eget hus försvann", säger han till Hem & Hyra.
Foto: Roger Akelius
Roger Akelius blåa hus på Bahamas blev förstört i orkanen.

En av Sveriges mest kända hyresvärdar, Roger Akelius, har tillbringat de senaste tolv åren i huset på Bahamas. Men nu är huset totalförstört av orkanen Dorian.

Kan du berätta vad som hänt?
– Mitt hus och möbler, båtar, elbil är borta med vinden. Mina anställda och några nära vänner har överlevt. Vi kommer att se dödstal på över tusen. Människorna är bortspolade. Hela min by är skövlad, skriver han i en mejlintervju med Hem & Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Menar du att ingenting finns kvar av ditt hus?
– Det finns delar av väggar. Men huset var täckt av saltvatten. Jag bor 1,5 meter över havsytan. Havet steg med sex meter. Taket låg på och blockerade vägen. Havet fick nya möbler, elbil, två båtar, musikinstrument, böcker, kläder.

En av sakerna som klarade sig var Roger Akelius lilla lastbil, som trots att den hade flyttats 20 meter gick att använda.
– Eftersom den var körbar har den använts av hjälparbetare för att köra folk till flygplatsen för evakuering men även som likbil och för röjning.

Var du på plats när det hände?
– Nej, Jag undviker orkansäsongen

Annons
Läs ocksåNär miljardären flyttar in tas sexförbudet bort

Hur har du drabbats?
– I min by och grannbyn dog dubbelt så många personer som när Estonia gick under. Det tog tio dagar innan jag fick kontakt med anställda och nära vänner. De har överlevt. Men jag mådde inte bra under väntetiden.

Hur känns det att förlora allt?
– Inga problem. Jag har förlorat ett boende, men jag har femtiotusen lägenheter kvar. Jag var så upptagen av katastrofen att jag inte reagerade på att mitt eget hus försvann.

Läs ocksåRoger Akelius: ”Jag vill ha hyresgäster med feta plånböcker”

Var det verkligen så oproblematiskt att förlora allt, minnen till exempel?
– Jag saknar mina bananstockar, avocadoträd samt potatis och tomater till julafton.

Vad ska du göra nu?
– Det blir Cypern under vinterhalvåret.

Annons

Ska du bygga upp huset igen?
– Nej. Jag är tveksam om någon vill försöka bygga enstaka hus. Området kan inte bli ett samhälle under kommande tio år.

Kommer du att köpa hus på Cypern?
Nej: Jag gillar att vara hyresgäst. Jag slipper att renovera och slipper att sköta alla papper.
Jag hyr en villa sedan två år, två sovrum, apelsinträd och citronträd på gården. Jag bodde i en stor ägarlägenhet på stranden i Larnaca 1980 till 2000.

Akelius har ju tidigare skänkt hundratals miljoner till olika projekt. Kommer du att skänka pengar till återuppbyggandet efter orkanen?
– Nej, jag arbetar nu med ett projekt för att hjälpa flyktingar. Där ska jag förlora betydligt fler miljoner.

Läs också Akelius skänker 100 miljoner till flyktingbarn Roger Akelius: ”Jag skäms för att jag inte gjort mer” Akelius till storms mot Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.