Annons

Roger Akelius: ”Jag vill ha hyresgäster med feta plånböcker”

Stockholm Akelius kritiseras för att vilja chockhöja hyran för hyresgästerna. Nu bemöter bolagets Roger Akelius kritiken. – Jag driver inga hjälpprojekt i Sverige.
Foto: Tove Andersson
Roger Akelius på stranden utanför hemmet på Bahamas.

Landets största privata hyresvärd, Akelius Fastigheter med 35 000 lägenheter, har hamnat i hetluften i årets hyresförhandlingar. Bolaget krävde uppemot 23 procents i hyreshöjningar från början men backade sedan till lägre nivåer. Men många av bolagets hyresgäster är förbannade över de höga kraven. Roger Akelius argument för hyreshöjningarna är att varje enskild fastighet ska betala sina egna kostnader.

– Jag driver inga hjälpprojekt i Sverige. Hyresgästerna i en fastighet väljer själva om de vill att hyreshöjningar ska gå till att ta bort klotter eller till renovering, säger Roger Akelius som är grundare av bolaget och styrelseledamot i bolagets styrelse.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ibland annat Salem har bolaget använt begreppet eftersläpande hyror som ett argument för att höja hyran i årets förhandlingar.

– Hyresgästföreningen har tidigare år inte godkänt tillräckliga hyreshöjningar och därför vill vi höja hyran mer nu.

Men det är inte bara hyresgästerna som är kritiska. Flera moderata kommunpolitiker tycker att Akelius har gått för långt med kraven på 20 till 23 procents hyreshöjningar i Stockholmsområdet. Roger Akelius tar lätt på kritiken.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

– En politiker är duktig på att samla röster, men tydligen inte på att leda bostadsföretag.

Utöver vanliga lägenheter satsar Akelius mycket på att renovera lägenheter enligt konceptet Akelius Living.

– Konceptet innebär samma lyx som i en nybyggd bostadsrätt eller nybyggd villa till ett pris som är tjugo procent lägre än nybyggt men 25 procent högre än grannlägenheten.

Annons
Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Han anser att många är beredda att betala för högre standard i hyreslägenheter och att det inte är bostadsbristen som gör att folk tar de lägenheter som finns.

– Vi har fem gånger så många sökande till en lägenhet med hög standard, Akelius Living, jämfört med en lägenhet med normal standard.

Han hävdar att Akelius möter motstånd från Hyresgästföreningen när de vill höja hyran efter att ha renoverat lägenheterna.

– Men jag vill hellre ta mer betalt från nya rika kunder med fet plånbok som väljer Akelius Living och ha lägre höjningar för befintliga hyresgäster. Hyresgästföreningen borde kräva att hyran höjs i de uppgraderade lägenheterna mot att hyreshöjningarna blir lägre för nuvarande hyresgäster.

Akelius och Hyresgästföreningen har legat i luven på varandra vid flera tillfällen. Hyresgästföreningen har till exempel polisanmält Akelius för att de gav hyresgäster som sparade i deras bolag Akelius Spar förtur till deras lägenheter.

– Jag blev mobbad av en löjlig PR-kampanj med polisanmälan som gällde Akelius Spar. Jag tycker också att Hyresgästföreningen har saboterat omvandlingen till ett billigare boende i bostadsrätt i stället för att konstruktivt förbättra hyresrätten. Jag vädjar till Hyresgästföreningen att samarbeta för att utveckla och förbättra hyresrätten.

Men när det gäller analysen av vad som bör göras för att bygga fler hyresrätter är Hyresgästföreningen och Roger Akelius överrens.

Annons

– Mitt tips är att ta bort skattediskrimineringen som gör att en nybyggd hyresrätt kostar ett par tusen kronor mer per månad än en nybyggd bostadsrätt.

Den som sparar pengar i Akelius Spar kan få förtur till en lägenhet. Det är detta som Hyresgästföreningen har kritiserat. Hur ser Roger Akelius på kritiken?

– Vi försöker välja hyresgäster, vilka dels blir bra grannar, dels sköter sig och kan betala sin hyra. Om en granne inte sköter sig så får övriga hyresgäster sämre underhåll. Jag väljer hyresgäster med fet plånbok.

Roger Akelius bor på Bahamas. Han svarade på Hem & Hyras frågor via e-post och har bett om att få läsa artikeln. Efter att ha gjort det tillägger han:

– Mina uttalanden till dig är inte förankrade i styrelsen, utan dessa står jag själv för. Vd för Akelius Fastigheter har en egen uppfattning. Vi jobbar inte som ett moderat parti utan välkomnar skilda idéer.

Läs också Roger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med” De vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade" Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.