Annons

Rökförbuden ökar trots svagt lagstöd

Göteborg Rökförbuden fortsätter att bli fler bland västsvenska bostadsbolag. Hos jättevärden Poseidon har 2 000 nya hyresgäster fått skriva på om rökstopp det senaste året. Men kritiker menar att hoten om uppsägning saknar grund i lagen.
Foto: Gustaf Görfelt
Mölndalsbostäder är det senaste bostadsbolaget i Göteborgsregionen som säger nej till rökning i nyproduktion. Mattias Ekeving bor hos en annan värd i Mölndal, men tycker det är rimligt att förbjuda tobaksrökning inomhus i hyresrätter. ”Det är äckligt när lukten sätter sig. Rökare kan gott pallra sig ut, tycker jag.”

LÄS MER: Därför har synen på rökning ändrats så snabbt

Rökning blir allt mindre tolererat i samhället. Bara under det senaste halvåret har nya lagar införts i det offentliga rummet i Sverige.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samtidigt förbjuder allt fler värdar i Storgöteborg sina hyresgäster att röka i bostaden eller på balkongen. Senast i raden är Mölndalsbostäder, som helt bannlyser rökning i de nyproducerade bostäder som blir färdiga från 2020 och framåt.

I november undertecknade Mölndalsbostäders vd Marie Werner en debattartikel i GP tillsammans med Astma- och allergiförbundet och privatvärden L E Lundberg.

Där krävde skribenterna en lagändring för att göra det möjligt för fastighetsägare att införa rökförbud i flerbostadshus.

Läs ocksåRikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdelEn delad bild där en del föreställer Rikshems logotyp, en del en betalningsavi med summan 102577 kronor, en del en hand som håller en tänd cigarett.

– Som det är nu finns det inte stöd i lagen att hindra hyresgäster att röka. Vi ber dem godkänna ett samtycke till rökförbud, men i praktiken kan vi bara vädja till dem att följa det, säger Marie Werner.

Samma sak svarar flera andra bolag som Hem & Hyra kontaktar.

Enda kända gången som saken prövats är 2016. Då slog hyresnämnden i Göteborg fast att rökning i normal omfattning ska anses vara tillåten i en lägenhet, även om det råder rökförbud i huset.

Läs ocksåRökte inomhus i nybyggd lägenhet – får chocknota på 142 000 kronorRökare

Detta hindrar dock inte Sveriges näst största kommunala bostadsbolag, Poseidon i Göteborg.

Ia Nilsson bor i Poseidons hus vid Järntorget i Göteborg. ”Jag röker inte själv, men jag är inte odelat positiv till rökförbud i människors bostäder. Förbuden som samhället infört gäller ju i det allmänna, inte i hemmet.”

Poseidon har sedan flera år rökförbud som standard i all sin nyproduktion. Men i december 2018 tog bolaget ett steg längre och införde som en av Sveriges första kommunala värdar förbud i alla nya kontrakt, även i det äldre beståndet.

– I äldre hus gäller det bara inomhus, man får röka på balkongen. I nyproduktion däremot är det rökfritt även på balkonger och vid entrén, säger Linda Thorsson, kommunikationschef på Poseidon.

Sedan dess har cirka 2 000 hushåll skrivit på nya kontrakt. I många äldre hus råder nu alltså olika regler för olika hyresgäster.

– Vi vill flytta fram positionerna för rätten att bo rökfritt. Det är ingen mänsklig rättighet att få röka inomhus, säger Linda Thorsson.

Än så länge har bolaget inte försökt säga upp någon som bryter mot förbudet. Men hyresgäster i nybyggda hus har fått varningar.

– Samhället förändras, attityder förändras. Vi tror att vi kanske skulle få rätt i ett rättsligt läge idag. Men vi hoppas så klart inte behöva komma dit, säger Linda Thorsson.

Hon betonar samtidigt att rökande hyresgäster är välkomna hos Poseidon så länge de följer reglerna.

Ellinor Rapp

Ellinor Rapp är jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon anser att det är högst tveksamt om Poseidon skulle få rätt i en prövning.

– I ett nyproducerat hus kanske det finns större möjligheter, även om rättsläget är oklart. Men i ett hus där hyresgästerna har olika villkor har jag väldigt svårt att se det, säger Ellinor Rapp.

Hyresgästföreningens linje är att den som hyr sin bostad inte ska behandlas annorlunda än andra.

– Vi vet att det är farligt att röka, men det är inte olagligt. Rökning är ett generellt samhällsproblem, det är inte ett hyresrättsproblem. Så länge man inte stör sina grannar är det en stark rättighet att få göra som man vill i sin lägenhet, säger Ellinor Rapp.

LÄS MER:

Forskaren: Därför har synen på rökning ändrats så snabbt

Annons

Många vill förbjuda grannars rök

Poseidon-chefen: ”Vi vill gå i täten”

 

HEM & HYRA FRÅGAR:

Ska värden få förbjuda hyresgäster att röka i bostaden?

Sara Stroud, 29, Göteborg

– Nej. Vad du gör i din egen lägenhet har ingen att göra med så länge det inte stör grannarna.

 

 

 

 

 

Carl Johansson, 52, Göteborg

– Ja, absolut. Jag är själv allergisk och bara i min uppgång är vi tre eller dyra stycken som besväras av rökning.

 

 

 

 

 

Katti Batmangelic, 37, Mölndal

– Nej, jag tycker det ska vara självbestämmande i bostaden så länge man inte stör någon annan.

Annons

 

 

 

 

 

Birgitta Hagberg, 63, Mölndal

– Ja, det tycker jag nog. Det stör grannarna. Och hindrar man någon att röka så är det bara bra.

 

 

 

 

 

Oscar Österberg, 44, Göteborg

– Jag tycker det är fascistiskt. Men det går i linje med det övriga förmyndarsamhället, så svaret blir väl ja, kan jag tänka mig.

 

 

 

 

 

 

Fakta: Här finns de västsvenska rökförbuden

Värdar mellan Varberg och Stenungsund som har rökförbud i någon form:

Bostadsbolaget, Botrygg, Derome, Eksta, Familjebostäder, Kungälvsbostäder, Mölndalsbostäder, Partillebo, Poseidon, Stena, Stenungsundshem, Wallenstam, Öckerö Bostads.

Överväger att införa:

Alebyggen, Förbo, Orustbostäder.

Inget rökförbud:

Aranäs, Balder, Ernst Rosén, Gårdstensbostäder, Ivar Kjellberg, Tjörns Bostad, Skandia, Varbergs Bostad, ­Willhem.

Fakta: Många ogillar rökning

• 7 av 10 hyresgäster vill förbjuda rökning inomhus. Det visar en undersökning som Hem & Hyra lät göra 2018.

• 4 av 10 ville förbjuda rökning även på balkongen.

Läs också Rökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningen Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.