Annons

Rösträtt slopas för familjemedlemmar

Nyheter Bara en person per medlemsskap ska kunna rösta på medlemsmöten. Det beslutade Hyresgästföreningens förbundsstämma efter en upprörd debatt.

Ska alla i en familj få rösta på medlemsmöten även om bara en är betalande medlem?

Frågan ställdes på sin spets på Hyresgästföreningens förbundsstämma.Bakgrunden är att de flesta familjer bara betalar en medlemsavgift, men alla i hushållet blir medlemmar i Hyresgästföreningen. Sedan 2011 har familjemedlemmar rösträtt på medlemsmöten. Fera motionärer ville återinföra regeln att man bara har en röst per betalande medlem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I debatten  använde båda sidor demokratiargument.

– Demokratin verkar spricka i sömmarna, eftersom en del är mer värda än andra. Nu gäller inte längre regeln en medlemsavgift – en röst. Det bäddar för kupper av olika slag och det bäddar för konflikter, sade en talare.

Den andra sidan tryckte på att demokratin stärks av att så många som möjligt får vara med och påverka – även om man bara är familjemedlem i Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåStämman framgång för Mitt

– Vi talar om glöd, förnyelse och att uppmuntra engagemang. Det är ju inte så att folk köar för att komma in på våra årsmöten. Om vi begränsar möjligheten för flera i en familj att rösta så skickar det en väldigt tråkig signal, sade Alaa Idris, som förde förbundsstyrelsens talan.

I bakgrunden till debatten finns exempel på hur familjemedlemmars röster har varit avgörande i exempelvis val av styrelseledamöter i lokala hyresgästföreningar. Det talas också om kupper där man misstänker att inte alla som uppger sig vara familjemedlemmar verkligen bor tillsammans med den betalande medlemmen.

– I lokala föreningar där det finns konflikter och oro för kupper måste vi jobba med det, men det är synd att skriva in i våra stadgar att vissa inte har rösträtt, sade Alaa Idris och påpekade att det förekommer kupper även i organisationer där man har individuellt medlemskap.

Läs ocksåTummen ner för Stefan Attefall

Majoriteten av stämmoombuden röstade ändå för att återgå till en röst per betalande medlem. Efter flera olika procedurfrågor röstades en skrivning igenom, som ursprungligen kom från Bo Nilssons reservation i förbundsstyrelsen.

Annons

Han är nöjd med stämmans beslut.

– Nu kan man ha en röst eller fyra röster på samma medlemskap. Väldigt många tycker det är orättvist. Dessutom kan det vara svårt att konrollera. Hos oss var vi tvugna att göra om ett årsmöte, där ordförandevalet vägde på en röst, eftersom det var oklarheter vem som fick rösta.

Läs också Nöjda deltagare efter förbundsstämman Så här tycker ombuden Dags att slopa hyrskatten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.