Annons

SCB: Betydligt färre nybyggen i år

Nyheter Bostadsbyggandet har minskat dramatiskt, särskilt när det handlar om lägenheter. Under årets tre första kvartal backade lägenhetsbyggandet med 18 procent.
Malmö och Göteborg går mot strömmen, medan antalet påbörjade lägenheter har minskat med mer än 40 procent i Stockholm.

Hittills i år har byggen som ska ge 30 700 lägenheter påbörjats, jämfört med 46 700 under motsvarande period förra året. Detta enligt siffror som Statistiska centralbyrån, SCB, presenterade på måndagen. Siffrorna är preliminära, men flera andra rapporter som har kommit den senaste tiden indikerar samma sak: Luften har gått ur bostadsbyggandet. Lista: Så stor är skillnaden i ditt län

– Det byggs fortfarande relativt mycket, men det är ett trendbrott, säger Johannes Johansson, statistiker på SCB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Minskningen är så stor att antalet påbörjade hyresrätter har minskat med omkring 5 000, trots att andelen hyreslägenheter i nybyggena har ökat från 51 procent förra året till 57 procent i år.

Allra mest, åtminstone i reella tal, har bostadsbyggandet minskat i Storstockholm. I flera andra län noterar SCB också en minskning, men Malmö och särskilt Göteborg går mot strömmen.

Annons

Även det totala bostadsbyggandet, alltså lägenheter plus småhus, har minskat från 46 700 under de tre första kvartalen 2017 till 39 100 i år.

Läs ocksåLarmrapport: Bostadsbyggandet rasar

Antalet nya bostäder till följd av ombyggnad minskade också kraftigt från drygt 3 200 till omkring 1 800.

De senaste kvartalssiffrorna från SCB stärker bilden av att vi nu står inför ett trendbrott efter fem år av ständigt ökande bostadsbyggande. Nyligen presenterades färska siffror som visar att antalet bygglov minskar, vilket väntas märkas på antalet färdigställda bostäder nästa år och 2020, och branschorganisationen Sveriges byggindustrier ser inte heller några tecken på att det handlar om en tillfällig nedgång.

Annons

Än så länge byggs det betydligt mer än under det senaste bottenåret 2009 när omkring 7 000 lägenheter började byggas under januari till och med september. Samtidigt är vi på väg in i en lågkonjunktur, vilket indikerar att den vikande trenden kommer att fortsätta.

Läs ocksåAntalet bygglov rasar – trots bostadsbristen

Hyresgästföreningen föreslår därför att staten därför går in med topplån för hyresrätter så att byggtakten inte tappar fart.

Fakta: Lägenhetsbyggandet minskar


Tillbaks till artikeln

Läs också Nya dystra siffror indikerar att bostadsbyggandet minskar Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.