Annons

Sex mil inte tillräckligt för att få hyra ut i andrahand

Helsingborg Familjen känner sig tvingade att flytta från Helsingborg ett tag och vill så länge hyra ut i andrahand. Men hyresnämnden säger nej.
Foto: Petra Martinsson
Att pendla från Helsingborg sex mil bort är enligt praxis acceptabelt, menar hyresnämnden.

Efter att en närstående person till familjen hade avlidit under ett besök började dottern i familjen må psykiskt dåligt. Nätterna kantades av mardrömmar. För hyresnämnden berättade föräldrarna att det inte hade fungerat att bo kvar i lägenheten eftersom dottern ständigt påmindes av händelsen. De hade försökt att få ett läkarintyg för att styrka detta men inte lyckats.

De har hade känt sig tvingade att skaffa ett nytt boende. Det ligger sex mil bort och på en ort som de dessutom arbetar på. Bland annat på grund av sena arbetstider har de heller inte möjlighet att pendla, det är också enbart pappan som har körkort.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Familjen vill inte släppa sin lägenhet utan har ansökt om att få hyra ut den i andra hand. När hyresvärden sade nej till detta blev det Hyresnämnden i Malmö som fick fälla avgörandet.

Annons

Hyresnämnden har nu kommit med ett beslut och beskedet är nej. Nämnden skriver i beslutet att för att få hyra ut i andrahand krävs att hyresgästen har ”beaktansvärda skäl”. Det betyder att det finns skäl att behålla lägenheten men att man på grund av till exempel ålder, sjukdom, längre utomlandsvistelser eller tillfälligt arbete flyttar ut under ett tag och hyr ut i andrahand.

När det gäller dotterns psykiska mående och att hon inte kan bo kvar i lägenheten skriver hyresnämnden att familjen inte ”genom läkarintyg eller motsvarande kunnat styrka att det finns en sådan koppling eller om den är övergående”. På grund av dessa omständigheter kan skälet inte läggas till grund för att beviljande.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

När det gäller familjens nya arbetsort sex mil bort menar nämnden att det inte tar mer än en timme att ta sig mellan den och Helsingborg. Enligt praxis är det ett pendlingsavstånd som måste accepteras och därför kan inte heller arbete på annan ort i detta fall godtas som skäl för andrahandsuthyrning.

Annons

Funderingar kring vad som gäller vid andrahandsuthyrning? Här hittar du massa information.

Läs också Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.