Annons

Skattesmäll slår mot lägenhetsföretag i Malmö

Malmö Malmö stad var den största kunden. Men hyrde företaget ut lägenheter eller sålde de hotellnätter? Frågan har vandrat genom flera domstolar. Nu kräver skatteverket in 440 000 kronor.

 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Företaget har under lång tid haft tillgång till en rad hyresrätter i Malmö. De äger inte fastigheterna utan har själva varit hyresgäster och sedan hyrt vidare lägenheterna i andra hand. Malmö stads socialtjänst har varit storkund och socialt utsatta personer har bott i lägenheter. Det framgår av skatteverkets utredning.

Att hyra ut lägenheter till kommunen är en årlig mångmiljonaffär för flera företag i Malmö. Men skatteverket vill inte berätta varför man blev intresserad av just det här företaget. För fyra år sedan fick myndigheten tillstånd att söka igenom företrädarnas bostäder samt fordon och lokaler i jakt på bevis. I grunden ligger en enkel frågeställning:

Hyrde företaget ut bostäder som en hyresvärd? Eller enstaka nätter som ett hotell?

Annons
Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Lägenhetsuthyrning, anser företaget.

Hotell, menar Skatteverket.

Kammarrätten, och tidigare förvaltningsrätten, har kommit fram till det senare. “Hyran för lägenheterna har som utgångspunkt utgått per dygn”, står det i kammarrättens dom.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Domen slår fast att företaget under en period mellan 2013 och 2015 var belagt med momsplikt. Men någon moms kom aldrig in.

– Det här är en momsfråga i första hand. De bedrev verksamhet som konkurrerar med hotellverksamhet och det är en marknad som är momspliktig, säger skatteombudet Michael Bertilsson.

Annons

– Vi plockade fram omständigheter som visade att det var hotellverksamhet. De annonserade och hade inte egna lägenheter utan hyrde och hyrde vidare.

Företaget försökte gå vidare till Högsta förvaltningsdomstolen men fick inte prövningstillstånd. Domen i kammarrätten får nu ekonomiska konsekvenser. Skatteverket kräver in 440 000 kronor i moms och straffavgift.

Hem & Hyra har varit i kontakt med en representant för företaget som avstår från att kommentera domen.

Läs också Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.