HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skjutning i lägenhet inte tillräckligt för uppsägning

Sigtuna En man som sköt en person i sin lägenhet får bo kvar enligt Hyresnämnden. Mannen medgav däremot ändring av beslutet. Därför bedömer Hovrätten hyreskontraktet vara förbrukat.

Mannen har hyrt en lägenhet av Sigtunahem sedan 2011. Våren 2014 sa hyresvärden upp kontraktet på grund av störningar och våldsamheter i och kring bostaden. 

I mars 2014 hävdar hyresvärden att hyresgästen har gått runt med kniv i bostadsområdet samt att trapphuset varit nerblodat. Hyresgästen å sin sida nekar till att han gått runt med kniv och hävdar att han vid detta tillfälle själv blivit misshandlad, därav den blodiga trappuppgången. Förundersökningen för detta brott är nedlagd. Hyresgästen sökte vid detta tillfälle skyddat boende genom både polis och socialtjänst, något som avslogs.

Läs ocksåTotalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronorEn sönderslagen badrumsdörr och hand som håller i pengar.

I april 2014 upptäcker de boende i området en blödande man liggandes på gräsmattan framför fastigheten. Mannen ska ha blivit skjuten av hyresgästen, som hävdar att skottet som avlossades var ett ”varningsskott” i nödvärn. Även vid detta tillfälle ska trapphuset varit nedblodat. 

Flera hyresgäster har uppgett att de har velat flytta på grund av händelserna och Sigtunahem bedömer störningarna som allvarliga. Hyresgästen å sin sida menar att händelserna är unika i hans liv och att han inte bör drabbas hyresrättsligt för dessa.

Hyresnämnden menar att vapeninnehavet inte bör anses som en tillräcklig störning för att hyreskontraktet ska anses förverkat. Vid den första händelsen finns ingen bevisning för att hyresgästen ska ha burit kniv och i den andra händelsen står hyresgästen åtalad för försök till mord, men är inte dömd för detta. 

Läs ocksåÄldre man tog strypgrepp på grannens besökare – får bo kvar

Sigtunahem överklagade domen till Svea hovrätt, där hyresgästen medgav ändring. Därför beslutades det i hovrätten att mannen måste flytta från lägenheten.

Läs också Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem Macheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta Satte skräck i sitt hyreshus – livrädda grannar vägrade vittna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.