Annons

Skötsam cannabisodlare får ha kvar sin hyresrätt

Malmö Polisen upptäckte att delar av lägenheten på Möllevången var ombyggd för att odla narkotika. Heimstaden vill kasta ut hyresgästen men hyresnämnden säger nej.
Foto: Polisen
Polisen fotograferade fynden i lägenheten.

Heimstaden äger huset där mannen bor och anser att lägenheten i sig har använts som ett brottsverktyg och att mannen är tvungen att flytta. Värdens analys av mängden cannabis, drygt ett kilo enligt polisens vägning, är att odlingen varit affärsmässig. Att mannen har sålt eller gett knark till andra.

Odlingen upptäcktes för drygt två år sedan av poliser som kände lukten av cannabis i trapphuset på Möllevången. Mannen har redan dömts för narkotikabrott i tingsrätten. I förhandlingen på hyresnämnden uttryckte han stor ånger och att han var “extremt ledsen” över vad som hade hänt. Men Heimstaden ville varken diskutera en möjlig förlikning eller uppskov med att flytta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Annons

Nu har hyresnämnden tittat på fallet och gjort en helt annan bedömning. Mängden cannabis spelar ingen roll, enligt beslutet, för det finns inget annat som tyder på försäljning. Mannen har även använt lägenheten som bostad och därför kan den inte anses vara förverkad.

Nämnden skriver i sitt beslut att samtliga omständigheter måste vägas in, att en “förseelse bör stå i proportion till påföljden”. Det har gått lång tid sedan odlingen avslöjades och mannen har skött sig sedan dess. Han avtjänar sitt straff med fotboja i hemmet och genomgår behandling mot missbruk, frivården menar att detta fungerar bra. Enligt beslutet kan han därför bo kvar.

Annons
Läs ocksåEx-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområdenGenc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås och Malin Widerlöv från Kris.

Hem & hyra i Göteborg har tidigare granskat fenomenet uppsägningar kopplat till just narkotikabrott i jämförelse med andra typer av förseelser som sena hyror. Läs reportaget här.

Läs också Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Kvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken” Hade sex kilo knark och 900 000 i kontanter hemma – hyresgästen slipper straff Mamma drev knarkcentral hemma i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.