Annons

Slopat bidrag stoppar bostadsbyggande i Trollhättan

Trollhättan Det kommunala bostadsbolaget Eidar i Trollhättan pausar sina planer på 148 nya studentlägenheter. Risken finns också att radhus i Upphärad skjuts på framtiden. Orsaken: slopat statligt investeringsstöd.
Foto: Karin Gistedt
Eidars vd Urban Blom säger att bygget av studentbostäder blir 42 miljoner kronor dyrare när investeringsstödet stoppats.

– Det blev väldigt snabbt nya förutsättningar för att bygga, säger Urban Blom, vd för Eidar i Trollhättan. Beslutet kom i princip över en natt. Ett beslut, som för vår del, förändrade kalkylen med 42 miljoner för studentbostäderna.

Han säger att han trodde på övergångsregler eller nedtrappning av investeringsstödet. Men när det så trädde i kraft redan vid årsskiftet 2018-2019 beslöt Eidar att bromsa planerna på 148 nya studentlägenheter på Innovatum-området i Trollhättan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Urban Blom säger att det inte känns rimligt att studenter i Trollhättan ska betala drygt 6000 kronor för en lägenhet istället för de knappt 5000 som blivit resultatet om investeringsstödet funnits kvar.

– Man kan ju alltid diskutera om det är bra eller dåligt med bidrag. Det finns teorier om en tendens att priserna ökar när det finns bidrag Det är ju inget som händer över en natt, så därför tog vi beslut om att pausa planerna på de här lägenheterna, säger han.

Annons

Det finns ett stort behov av studentlägenheter i Trollhättan. Det visar sig inte minst av att ett 100-tal studenter idag hyr i det vanliga bostadsbeståndet hos Eidar. Högskolan växer och allt fler behöver bostäder.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Det var ju planen att vi skulle bygga det första, lite högre trähuset i stan där. Men vi får titta vidare på detta. Kanske går det att bygga billigare, kanske ändras förutsättningarna, säger Urban Blom.

Är det fler byggprojekt som riskerar stoppas efter beslutet om slopat investeringsstöd?

– Ja, vi har ett planerat radhusbygge i Upphärad med tuff kalkyl. Jag är beredd att sätta ett litet frågetecken där också, säger Urban Blom. Kanske får vi bromsa det projektet också. Men det är inte klart än.

Annons
Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

På frågan om en friare hyressättning skulle göra att Eidar vågade starta byggprojekten, svarar Urban Blom:

– Jag tror inte på att 6000 kronor för en student i Trollhättan är rimligt. I det här fallet går det inte att reglera med friare hyror. Antingen får det vara billigare att bygga eller så krävs någon form av investeringsstöd.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Bostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheter Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.