Annons

Snart dubbelt så dyrt att köa för bostad i Göteborg

Göteborg Boplats Göteborg fördubblar sin årsavgift till 200 kronor i sommar. Senare i höst införs ett krav om att alla värdar på Boplats måste fördela sina lägenheter strikt efter kötid.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Det har länge varit känt att Boplats Göteborg varit på gång att höja avgiften. I dag kostar det 100 kronor om året att vara registrerad som bostadssökande.

Den 1 juli höjs avgiften till 200 kronor. Detta enligt ett beslut från kommunfullmäktige.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Orsaken är att Boplats Göteborg numera är helägt av Göteborgs stad, och blir en regelrätt bostadsförmedling från och med september.

Verksamheten har tidigare fått ägarbidrag, men ska nu bekostas helt av de bostadssökande som använder tjänsten. Boplats tar också över vissa arbetsuppgifter som tidigare legat på hyresvärdarna, vilket kräver extra personal.

Annons

Maria Meyer-Martins är vd för Boplats Göteborg. Hon konstaterar att den extra hundralappen kan bli kännbar för en del hushåll, men att höjningen å andra sidan har varit känd sedan länge.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

– Vi har inte höjt någon gång under de fem år som Boplats har tagit ut en avgift, och vi kommer inte att ligga högre i avgift än andra bostadsförmedlingar, säger hon i ett pressmeddelande.

I våras valde en rad privata fastighetsägare att lämna Boplats Göteborg till följd av de nya, tvingande reglerna om kötid.

Annons

De förmedlar i stället lägenheter via sajten HomeQ, som Hem & Hyra tidigare har berättat om.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”
Fakta: Boplats Göteborg

Via Boplats Göteborg annonserar både kommunala och privata hyresvärdar ut lediga lägenheter i Göteborgsområdet.

Sedan 2014 tar Boplats ut en avgift på 100 kronor per år för den som vill vara registrerad på sajten.

Det går att registrera sig från 17 års ålder, men man får söka lägenhet först när man är 18 år.

Boplats Göteborg AB ägdes tidigare av Göteborgs stad, Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget samt Fastighetsägarnas regionala gren GFR.

Numera är Boplats Göteborg AB helägt av Göteborgs stad.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.