Annons

Snart dubbelt så dyrt att köa för bostad i Göteborg

Göteborg Boplats Göteborg fördubblar sin årsavgift till 200 kronor i sommar. Senare i höst införs ett krav om att alla värdar på Boplats måste fördela sina lägenheter strikt efter kötid.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Det har länge varit känt att Boplats Göteborg varit på gång att höja avgiften. I dag kostar det 100 kronor om året att vara registrerad som bostadssökande.

Den 1 juli höjs avgiften till 200 kronor. Detta enligt ett beslut från kommunfullmäktige.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Orsaken är att Boplats Göteborg numera är helägt av Göteborgs stad, och blir en regelrätt bostadsförmedling från och med september.

Verksamheten har tidigare fått ägarbidrag, men ska nu bekostas helt av de bostadssökande som använder tjänsten. Boplats tar också över vissa arbetsuppgifter som tidigare legat på hyresvärdarna, vilket kräver extra personal.

Annons

Maria Meyer-Martins är vd för Boplats Göteborg. Hon konstaterar att den extra hundralappen kan bli kännbar för en del hushåll, men att höjningen å andra sidan har varit känd sedan länge.

Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

– Vi har inte höjt någon gång under de fem år som Boplats har tagit ut en avgift, och vi kommer inte att ligga högre i avgift än andra bostadsförmedlingar, säger hon i ett pressmeddelande.

I våras valde en rad privata fastighetsägare att lämna Boplats Göteborg till följd av de nya, tvingande reglerna om kötid.

Annons

De förmedlar i stället lägenheter via sajten HomeQ, som Hem & Hyra tidigare har berättat om.

Läs ocksåSvenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertidEtt höghus som träffas av en solstråle och en ung man.
Fakta: Boplats Göteborg

Via Boplats Göteborg annonserar både kommunala och privata hyresvärdar ut lediga lägenheter i Göteborgsområdet.

Sedan 2014 tar Boplats ut en avgift på 100 kronor per år för den som vill vara registrerad på sajten.

Det går att registrera sig från 17 års ålder, men man får söka lägenhet först när man är 18 år.

Boplats Göteborg AB ägdes tidigare av Göteborgs stad, Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget samt Fastighetsägarnas regionala gren GFR.

Numera är Boplats Göteborg AB helägt av Göteborgs stad.

Läs också Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.