Annons

Socialdemokraterna beredda att ge efter i bostadspolitiken

Nyheter Socialdemokraterna var beredda till stora eftergifter för att tillmötesgå Centerpartiets krav på en reformering av bostadsmarknaden, framkommer det efter att regeringsförhandlingen har brutit samman.
Foto: Socialdemokraterna

– Socialdemokraterna har gjort stora konkreta eftergifter, sa statsminister Stefan Löfven på måndagseftermiddagen.

Detta under den presskonferens han höll efter att det stod klart att regeringsförhandlingarna slutat med att Centerpartiet drog sig ur.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Exakt vilka eftergifter berättade han inte, men de kvarstår inför eventuella framtida förhandlingar.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder följde både statsministerns och Centerpartiets partiledare Annie Lööfs presskonferenser med stort intresse. Hon ser beskeden som positiva på en enda punkt.

– Man kan väl säga att det är viktigt att bostadsfrågan finns med på den politiska dagordningen.

Annons
Läs ocksåFriare hyror en bricka i regeringsspelet

Som företrädare för en halv miljon hyresgäster är hon också lite oroad.
– Det här skapar en osäkerhet och otrygghet för människor, inte bara bland dem som redan har en bostad, utan också för alla som behöver en bostad i framtiden.

På det stora lämnade båda partiledarna otydliga besked om de konkreta förhandlingspunkterna – och på en punkt verkar Centerpartiet kräva något som redan existerar.

Ett av kraven handlade om möjligheten för hyresgäster att själva teckna avtal om hyresnivån. Avtalsfrihet, kallas det och möjligheten finns redan i dag.

Läs också"Marknadshyror höjer hyran 63 procent"

Att Socialdemokraterna är beredda till vad som Stefan Löfven beskriver som stora eftergifter är inte skäl nog att kalla det ett svek, säger Marie Linder.

Annons

– Men om det här skulle bli en verklighet som innebär att man tar bort förhandlingsrätten skulle det absolut vara ett svek, säger hon.

– Oavsett vilket parti som lägger ett sådant förslag kommer vi att vara tydliga, säger hon och lägger till att flera aspekter av bostadspolitiken verkar ha lyst med sin frånvaro i förhandlingarna.

– Till exempel kostnaden för bostadsbyggandet här i landet.

Läs också Ny rapport: Hyran ökar med 50 procent vid marknadshyra Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.