HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Sök bostad i hela Göteborg”

Göteborg Så här svarar Ulf Kamne, kommunalråd för Miljöpartiet i Göteborg, på frågorna från Hem & Hyra och Göteborg Direkt.
Ulf Kamne, kommunalråd för Miljöpartiet i Göteborg.
Foto: Markus Andersson
Ulf Kamne, kommunalråd för Miljöpartiet i Göteborg.

Tillbaka till listan över Göteborgs partier

1. Vad är ditt råd till ett ungt par som vill flytta ihop och sätta bo i Göteborg 2018?

Läs ocksåGuldskiva för musikalisk bostadskampanj

– Fundera över var ni vill bo och sök bostad i hela Göteborg. Många bor inneboende eller i andra hand. Engagera er, prata om bostadsbristen och pressa på för att det ska byggas mer. Och såklart, ställ dig i bostadskön.

2. Vad vill ditt parti göra för att det ska byggas fler bostäder i Göteborg?

– Vi måste bygga fler hyresrätter med rimliga hyror och effektivisera byggandet. Miljöpartiet har sjösatt Bostad 2021 som snabbat upp bostadsbyggandet och sett till att det byggs mer bostäder än på 40 år. Men vi måste höja byggtakten ännu mer genom högt ställda mål och en effektiv organisation med fler anställda. Allmännyttan måste också bygga mer.

Läs ocksåFler röstade i utsatta områden

3. Hur ska de nya bostäderna finansieras?

– Bostäder finansieras av dem som flyttar in i bostaden, oavsett om det är hyresrätt, som betalas genom hyran, eller om det är bostadsrätt, som betalas genom köp. Däremot måste kommunen satsa resurser på fler anställda som jobbar med allt från detaljplaner och bygglov till projektering. Allmännyttan har egna resurser att klara av att bygga mer än de gör.

4. Är dagens hyror i nyproduktion rimliga?

Läs ocksåSå vill politikerna lösa bostadskrisen i Göteborg

– Nej, nästan alla nybyggda hyresrätter är orimligt dyra. Därför har vi i Miljöpartiet sett till att Göteborg kräver att 10 procent av de hyresrätter som byggs på kommunens mark ska ha en rimlig hyra, det vill säga ungefär 6 000 kronor för en trea. Vi tar också in många fler mindre byggaktörer att bygga i Göteborg, för att öka konkurrensen och pressa priserna.

5. Var tredje hyresgäst kan tvingas flytta på grund av hyreshöjningar när miljonprogrammen renoveras. Vad vill ditt parti göra åt detta?

– Miljöpartiet har drivit på för att de boende ska kunna välja en renoveringsnivå utan hyreshöjning eller med låg hyreshöjning. Modellen testas nu i Bostadsbolaget, och vi vill att alla kommunens bostadsbolag ska införa det. Målet är att ingen ska tvingas flytta. Vi kan dock inte bestämma hur de privata hyresvärdarna ska hantera renoveringarna i sina bostäder.

6. Hur ska man bryta boendesegregationen i Göteborg?

– Vi behöver bygga stadsdelar som hänger ihop, så det inte blir skarpa gränser. Därför vill vi exempelvis bygga ihop Gamlestaden, Kortedala och Bergsjön.  Fler radhus och villor behöver byggas i samma områden som det finns flerbostadshus. Vi vill även ha bra kollektivtrafik, välskötta torg och parker och en trygg miljö, bra skola och levande kultur i alla stadsdelar.

Tillbaka till listan över Göteborgs partier

Fakta: Hem & Hyra granskar inför valet
  • Bostadsbristen känns i magen på många västsvenskar. I ett unikt samarbete granskar Hem & Hyras Göteborgsredaktion den lokala bostadspolitiken tillsammans med tidningen Göteborg Direkt.
  • På webben möter du varje vecka fram till valet en av alla de cirka 225 000 personer som hoppas på en lägenhet via Boplats Göteborg.
  • Under augusti publicerar vi även vår stora, gemensamma valguide. Där kollar du snabbt vad Göteborgs olika partier vill göra åt lägenhetsbristen, dyra nyproduktionshyror, renovräkningar och andra brännande bostadsproblem.
Läs också "Sådan tur att det knappt finns" Valfrågan: Ska det bli lättare att göra något åt dåliga hyresvärdar?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.