Annons

Söker socialbidrag för medlemskap i Hyresgästföreningen

Jönköping En hyresgäst i Jönköping vill att medlemsavgiften till Hyresgästföreningen ska omfattas av socialbidraget. Nej, säger socialnämnden. Men förvaltningsrätten ger kommunen bakläxa.

I slutet på november avslog Sociala områdesnämnden väster i Jönköping mannens ansökan om ekonomiskt bistånd, så kallat socialbidrag, för medlemsavgiften till Hyresgästföreningen.

Socialnämndens motivering till avslaget var att medlemsavgiften inte ingår i begreppet skälig levnadsnivå.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresgästen gav inte upp utan överklagade till förvaltningsrätten. Han anser att ett tryggt boende är en av de viktigaste förutsättningarna för att kunna fungera som människa och behålla en skälig levnadsnivå.

Annons

Hyresgästen belyser att det handlar om juridisk hjälp vid boendetvister, som ingår i medlemskapet, vilket är ekonomiskt omöjligt för en person som lever på socialbidrag. Därtill menar han att föreningen ger möjlighet att aktivt engagera sig för ett bättre boende i sitt område, något som underlättar ett aktivt deltagande i samhällslivet.

Förvaltningsrätten upphäver socialnämndens beslut och ger socialnämnden bakläxa. Anledningen är att nämnden inte har gjort en individuell prövning av mannens skäliga levnadsnivå, vilket måste göras i varje enskilt fall.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

Att bara hänvisa till att medlemsavgift till Hyresgästföreningen inte ingår i begreppet skälig levnadsnivå, räcker inte.

Annons

”Nämnden har, såvitt framgår, inte företagit någon individuell prövning av om NN uppnår en skälig levnadsnivå utan aktuellt bistånd. Mot bakgrund härav ska nämndens beslut upphävas och målet visas åter till nämnden för ny handläggning och nytt beslut”, skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Läs också Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.