HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sparade miljonbelopp åt medlemmarna

Västra Götaland Det finns pengar att tjäna på att kräva sin rätt. I fjol fick medlemmar i region Västra Sverige hjälp av Hyresgästföreningen att spara nära 1,5 miljoner kronor.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Den som är medlem i Hyresgästföreningen kan bland annat få råd och stöd i hyresjuridiska frågor och tvister.

Det kan till exempel handla om återbetalning av överhyra vid andrahandsuthyrning, ersättning för brister i boendet eller fakturor som är högre än de borde vara.

Läs ocksåHalv seger för hyresgästerna på Högsbohöjd

Regionkontoret i Göteborg har räknat ihop det sammanlagda värdet av den hjälp som jurister och ärendehandläggare kunnat bistå med under 2018.

Summan landar på ungefär 1 460 000 kronor. Utöver det tillkommer resultat som inte går att sätta siffror på.

– Vikten av att till exempel få bo kvar i sitt hem efter en uppsägning går inte att räkna i pengar. Värdet av att få en brist åtgärdad är så klart stort, även om det inte leder till en ersättning, säger regionens juriststrateg Ellinor Rapp.

Läs ocksåHyrde rum till ockerpris – får sänkt hyra

Den juridiska hjälpen rymmer allt från telefonsamtal eller mejlväxling med hyresvärdar, till att företräda medlemmar i hyresnämnd eller domstol.

Regionens fastighetstekniker har under det gångna året gjort drygt 320 besiktningar hemma hos medlemmar, alltså nästan en om dagen.

Drygt 310 medlemmar har också fått rådgivning av en juridisk assistent genom att besöka regionkontoret för ett så kallat spontanbesök.

Läs ocksåNorrlands jurister ger eleverna lektion i Hemkunskap

LÄS MER: Under året har Hem & Hyra bland annat berättat om göteborgaren Richard Afrouz och hans grannar som fick ersättning i samband med ett bullrigt bygge i Högsbohöjd.

Fakta: Hyresgästföreningen region Västra Sverige
  • En av Hyresgästföreningens nio regioner i landet.
  • Har i dag ungefär 75 000 medlemmar.
  • Omfattar kommunerna Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Lerum, Partille, Göteborg, Öckerö, Kungälv, Ale, Stenungsund, Orust och Tjörn.
  • Regionkontor i Göteborg.
Läs också Stora skillnader i boansvar för ensamkommande Regionordförandes bror portas från valberedning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.