HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Städerskan som blev vd

Halland I hela sitt vuxna liv har Kristina Forslund jobbat i bostadsbranschen. Hon började som städerska. Idag är hon vd vid det kommunala bostadsbolaget i Eslöv.
Foto: Gry Ellebjerg

Hur är det att vara vd för något så intimt som människors hem?
– Jag känner mig stolt över det förtroendet. Det är lätt att se fastigheter som ekonomi, men det är ju människors hem. Det är jag väldigt ödmjuk inför.

När du var 19 år började du som städerska på ett kommunalt bostadsbolag i Stockholm.
Sedan dess har du bland annat jobbat som vaktmästare, bovärd, förvaltare, fastighetschef och vd. Varför just bostadsbranschen? 
– Det var en slump. För 30 år sedan började jag som städerska och blev snabbt engagerad i olika frågor. Jag är oerhört tacksam att det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder i Stockholm satsade på mig. Det gjorde att jag vågade prova på olika arbetsuppgifter. Ingen gör en sådan här resa själv. Man måste ha stöd från andra människor. Något jag hoppas kunna ge tillbaka.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Hur bor vi om 50 år?
– Jag tror vi bor trängre och mer individuellt. Vi kan ju redan nu se hur de löst det med sovkapsel i Tokyo. Jag tror det blir mer av den typen av boende i våra städer och på landet kommer det bli vanligare med kollektiv.

Vilken är bostadsbranschens största utmaning just nu?
– Vi kommer inte att kunna bygga bort bostadsbristen. Därför måste vi få i gång flyttkedjorna. Hur får vi folk som har råd att efterfråga dyra lägenheter? Problemet är att det fortfarande är status att bo så billigt som möjligt. Vi måste ändra på den attityden. Sedan är det en utmaning att få Elsa 82 år att flytta från en 4:a till en 2:a och betala samma månadshyra.

Annons
Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.