Annons

Städerskan som blev vd

Halland I hela sitt vuxna liv har Kristina Forslund jobbat i bostadsbranschen. Hon började som städerska. Idag är hon vd vid det kommunala bostadsbolaget i Eslöv.
Foto: Gry Ellebjerg

Hur är det att vara vd för något så intimt som människors hem?
– Jag känner mig stolt över det förtroendet. Det är lätt att se fastigheter som ekonomi, men det är ju människors hem. Det är jag väldigt ödmjuk inför.

När du var 19 år började du som städerska på ett kommunalt bostadsbolag i Stockholm.
Sedan dess har du bland annat jobbat som vaktmästare, bovärd, förvaltare, fastighetschef och vd. Varför just bostadsbranschen? 
– Det var en slump. För 30 år sedan började jag som städerska och blev snabbt engagerad i olika frågor. Jag är oerhört tacksam att det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder i Stockholm satsade på mig. Det gjorde att jag vågade prova på olika arbetsuppgifter. Ingen gör en sådan här resa själv. Man måste ha stöd från andra människor. Något jag hoppas kunna ge tillbaka.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur bor vi om 50 år?
– Jag tror vi bor trängre och mer individuellt. Vi kan ju redan nu se hur de löst det med sovkapsel i Tokyo. Jag tror det blir mer av den typen av boende i våra städer och på landet kommer det bli vanligare med kollektiv.

Vilken är bostadsbranschens största utmaning just nu?
– Vi kommer inte att kunna bygga bort bostadsbristen. Därför måste vi få i gång flyttkedjorna. Hur får vi folk som har råd att efterfråga dyra lägenheter? Problemet är att det fortfarande är status att bo så billigt som möjligt. Vi måste ändra på den attityden. Sedan är det en utmaning att få Elsa 82 år att flytta från en 4:a till en 2:a och betala samma månadshyra.

Annons
Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.