Annons

Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus

Nyheter Huset i Habo är tvångsförvaltat sedan flera år. Nu har fastigheten på kort tid bytt ägare två gånger. Men tvångsförvaltningen består efter en ny vända i hyresnämnden.
Foto: Polisen/Elias Dahlqvist
Den osminkade sanningen. I slutet av maj för snart två år sedan greps en ung man för grov stöld. Han dömdes för att ha tagit 40 kilo kosmetiska produkter för 300 000 kronor (bild till vänster). Nyligen blev han ägare till ett tvångsförvaltat hyreshus (bild till höger).

Det lilla hyreshuset i Habo utanför Jönköping har varit tvångsförvaltat i många år. Orsak: Hyresgästerna tvingades leva utan varmvatten i flera månader och med obetalda räkningar på närmare 100 000 kronor var det nära att elen klipptes av. Fastigheten sattes sommaren 2019 under tvångsförvaltning. Värden Lars Lamme har helt enkelt inte tagit hand om sitt hus och sina hyresgäster. Han återfinns också på Hem & Hyras lista över landets värsta hyresvärdar, som vi publicerade tidigare i år.
Den sista maj löper tvångsförvaltningen ut. Men för en tid sedan vände sig värden till hyresnämnden för att han ville att den skulle upphöra i förtid, eftersom huset bytt ägare.

Så blev det inte. Hyresnämnden i Jönköping konstaterar att det är den nye ägarens kvalifikationer som ska prövas. När en fastighet som står under tvångsförvaltning säljs brukar det vara den nye värden som ansöker om att tvångsförvaltningen ska upphöra. Det brukar vara en del att ta tag i när det gått så långt att den tidigare ägaren fråntagits ansvaret för förvaltningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vem som verkligen är den nye ägaren är i ansökan till hyresnämnden oklart. Huset har bytt innehavare två gånger på kort tid. Strax före jul registrerades en ny ägare, en man i 70-årsåldern som då saknade fast postadress. Hans fastighetsinnehav varade i mindre än två månader. I början av februari tog en 24-årig göteborgare över. Huset var tillsammans med ytterligare en hyresfastighet, enligt Lantmäteriets register, en gåva från den tidigare kortvarige ägaren. Samtidigt köpte 24-åringen en fastighet till av Lars Lamme. Därmed äger nu den unge göteborgaren tre mindre hyresfastigheter i Jönköping med omnejd.

Det är alltså 24-åringen som kan se till att tvångsförvaltningen upphör.

Hur den nye ägaren kommer ta sitt ansvar som hyresvärd återstår att se. De senaste fem åren har hans deklarerade inkomster varit sparsamma. Under 2019 deklarerade han en inkomst på 18 700 kronor, resterande år har den nyblivne hyresvärden inte tjänat någonting enligt deklarationen.

Läs ocksåVärd struntade i att betala elräkningarnaElpris. Bilden visar stora kraftledningar mot en vacker himmel.

Den unge värden har också befunnit sig rejält på fel sida lagen. En natt i slutet av maj för snart två år sedan greps han och en äldre kumpan i en bil med släpkärra. På släpet fanns 34 kartonger med smink och andra skönhetsprodukter till ett uppskattat försäljningsvärde av 300 000 kronor.

Annons

Utredningen visar att godset stulits ur en lastbil som stått parkerad längs vägen. Via lastbilens GPS-spårning och de två männens mobiltelefoner kunde fastighetsägaren och hans kumpan bindas till brottet, trots att de båda nekade och förklarade att syftet deras nattliga äventyr var att köpa möbler.

Tingsrätten dömde dem båda för stöld. När kumpanerna överklagade till hovrätten skärptes straffet till grov stöld. Straffvärdet bedömdes till fem månader, men eftersom 24-åringen tidigare är ostraffad, sånär som på några mindre förseelser, döms han till villkorlig dom.

Läs ocksåSvartlistad värd åter i blåsvädret

Varken sminkstölden eller de obefintliga inkomsterna är emellertid en anledning till att han ska underkännas som ny hyresvärd. Den så kallade förvärvslagen, som skulle förhindra att oseriösa värdar köpte fastigheter, slopades för tio år sedan.

Ena Hodzic, jurist på Hyresgästföreningen region Sydost, är bekymrad för den fortsatta förvaltningen och för hyresgästerna.

– Något är konstigt. Det känns inte som att den nya ägaren är så intresserad eftersom det inte är han som ansökt om att tvångsförvaltningen ska upphöra.

Annons
Väldoftande stöldgods. Det uppskattade försäljningsvärdet på sminket och parfymen var 300 000 kronor, enligt butikskedjan som blev bestulna.

Den sista maj löper tiden för tvångsförvaltning ut. Då får av allt att döma den nye ägaren ansvaret för fastigheten som är i stort behov av underhåll.

– Det enda vi kan göra är att ha huset under bevakning och hålla kontakt med hyresgästerna. Om det fanns någon kontroll på fastighetsägare som hyr ut för bostadsändamål skulle det underlätta. Att vara hyresvärd är ett stort ansvar, säger Ena Hodzic.

Hem & Hyra har utan framgång försökt att nå både Lars Lamme och den nye fastighetsägaren.

Fakta: Tvångsförvaltning - så funkar det
  • Om en fastighet vanskötts grovt kan Hyresgästföreningen eller kommunen ansöka om tvångsförvaltning hos hyresnämnden.
  • Det kan till exempel handla om att värden inte betalar räkningarna eller att underhållet är så eftersatt att det kan utgöra en fara för hyresgästerna.
  • Värden får då lämna ifrån sig nycklarna till en extern förvaltare.
  • Ibland kan en tvångsförvaltning inte bli av på grund av att ingen vill ta sig an uppdraget för förvaltningen.
Fakta: Lars Lamme - en av värdarna på värstinglistan
  • Värden har fram tills nyligen ägt tre mindre hyresfastigheter trakterna av Jönköping. En av dem är tvångsförvaltad eftersom elen var nära att stängas av då han inte betalat räkningarna.
  • Tidigare i år hamnade Lars Lamme på 19:e plats när Hem & Hyra utsåg Sveriges sämsta hyresvärd.
  • Han är nästintill omöjlig att nå. Hem & Hyra har gjort åtskilliga försök utan att lyckas.
Läs också Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.