Annons

Stendahl kom inte till rättegång – får betala halv miljon

Tobo Efter närmare fyra års förberedande process skulle starkt ifrågasatte hyresvärden Johan Stendahl möta en stämd före detta hyresgäst i Uppsala tingsrätt. Men Stendahl och hans medarbetare dök inte upp. Det slutade med att målet avskrevs och att det med Johan Stendahl nära förknippade Notz Invest AB nu får stå för hyresgästens rättegångskostnader på 510 000 kronor.
Johan Stendahl och hans medarbetare krävde 420 000 av en före detta hyresgäst i ett av Tobohusen, men får nu i stället själva stå för mannens rättegångskostnader på 510 000 kronor. ARKIVBILD

De misskötta hyreshusen i Tobo i Tierps kommun har gått som en följetong i medierna sedan Johan Stendahl – tidigare en av Sveriges rikaste personer, i dag med en skatteskuld på 333 miljoner kronor – kom in i bilden på tidigt 2000-tal.

Rubrikerna har bland annat handlat om förfallna hyreshus, bittra tvister med hyresgäster, tvångsförvaltning och utnämningen av Stendahl till en av landets värsta värdar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det formella ägarskapet till husen har flyttats runt mellan ett antal företag där några personnamn varit ständigt återkommande och där Johan Stendahl förekommit i vart fall i bakgrunden.

I dag är 66-åringen själv bosatt i en av lägenheterna i Toboområdet där han i olika sammanhang presenterat sig som fastighetsskötare.

– Men oavsett vad som står på papperen eller hur han presenterar sig agerar han fortfarande som ägare, säger en person som gjort affärer med Stendahl.

Läs ocksåOm hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rättenEn hand med mynt samt en sedel på ett bord, och en kvinna med händerna för ansiktet.

I dag är hyreshusen i Tobo uppmärksammade för bland annat läckande tak och trasiga fönster. Anmälningar har gjorts till Tierps kommun.

Hyresgästföreningen är informerad men kan inte agera eftersom man för tillfället inte har några medlemmar i området.

– Jag har sett bilder och det ser för jäkligt ut. Det finns ett enormt renoveringsbehov, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Det bästa vore om det här området blev satt under tvångsförvaltning eller ännu hellre, om det vore möjligt, blev föremål för tvångsförsäljning. Det här ägargänget borde inte få vara i närheten av husen, menar han.

Utifrån den erfarenhet Hyresgästföreningen har från mångåriga strider med Stendahlssfären är Martin Hanssons råd till hyresgästerna att flytta därifrån så fort som möjligt.

– De borde fokusera på någonting annat.

En person som länge var bosatt i en av lägenheterna på Skolvägen blev i januari 2018 stämd av sin hyresvärd i ett mål där rollen som kärande, alltså den som väcker talan mot någon i domstol, under processens gång övergått från Storsjön Fastigheter till Notz Invest AB. Ett bolag där Johan Stendahl själv är styrelseledamot och med namnet efter hans styvfar Peter Notz, tidigare framgångsrik företagare i Schweiz.

I sin stämningsansökan radar hyresvärden upp saker som mannen påstås ha gjort sig skyldig till som ska ha skadat företaget. Den före detta hyresgästen ska bland annat ha stoppat renoveringen av inte bara sin egen lägenhet utan även grannlägenheterna genom att vägra flytta ut. För det krävde Notz 33 000 kronor i månaden i ersättning, totalt 420 000 kronor.

Men stämningen handlade också om att den före detta hyresgästen ska ha orsakat störningar genom att ha fotodokumenterat på platser som han inte borde ha haft tillgång till och gjort anmälningar till kommunen och Hyresgästföreningen om påhittade fel och brister.

På punkt efter punkt har ombuden från Hyresgästföreningen tillbakavisat uppgifterna som felaktiga

I snart fyra års tid har Hyresgästföreningens jurister och Stendahlssfärens företrädare förberett processen genom att kalla vittnen, skriva yttranden, bemöta varandras uppgifter med mera. Mappen som förvaras på Uppsala tingsrätt innehåller i dag inte mindre än 263 så kallade aktbilagor.

Annons

Men när det tidigare i veckan till sist blev dags för rättegång dök Johan Stendahl, kallad som ombud för Notz, och de övriga männen bakom hyresvärdens stämningsansökan överraskande nog inte upp.

– Det slutade i antiklimax, konstaterar Martin Hansson.

Beslutet blev att målet avskrevs och att Stendahlsbolaget Notz ska stå för den före detta hyresgästens rättegångskostnader på 510 000 kronor. Notz har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet.

Till Hem & Hyra säger den före detta hyresgästen:

– Det är ju naturligtvis positivt att det gick så här och en stor eloge till juristerna på Hyresgästföreningen som företrätt mig. Men vad jag inte förstår är att det inte går att sätta stopp för en sådan person som Stendahl. Hur länge ska han kunna hålla på och jäklas med hyresgästerna?

Hem & Hyra har genom telefonsamtal och sms sökt Johan Stendahl och den jurist som åtminstone i början av tvisten fungerat som ombud för Notz Invest AB och Storsjön Fastigheter AB för att få deras kommentarer. Hittills dock utan resultat.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.