HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stopp för Västerås och Eskilstunas bostadsköplaner

Västerås Planerna på en gemensam bostadskö för Västerås och Eskilstuna har lagts på is, efter att Mimer hoppat av. "Tiden har sprungit förbi projektet", anser Amanda Agestav (KD) i Mimers styrelse.
Det blir ingen gemensam bostadskö för Västerås och Eskilstuna – i alla fall inte den närmaste tiden. Kristdemokraten Amanda Agestav (t h) var drivande i att få Mimers styrelse att lägga ner projektet. Hem & Hyra har tidigare skrivit om den enkät om bostadsköplanerna som allmänheten fick fylla i.

– Vi har inte tagit något beslut i kommunstyrelsen om att lägga ner projektet och utredningen finns ju kvar, men just nu är det inte aktuellt att gå vidare med planerna. Det som avgjorde att vi la det på is var att Mimer avslutade sin del i projektet, säger Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås stad.

Det var det kommunala bostadsbolaget Mimers tidigare styrelse som beslutade att skrota planerna för deras del. Amanda Agestav (KD), då första vice ordförande i styrelsen, numera andra vice ordförande, spelade en avgörande roll när beslutet fattades.

Läs ocksåMimers hyror klara efter strandning

– Jag var drivande, men det fanns en enighet i styrelsen. Jag ser inte att det finns något behov eller efterfrågan av en gemensam kö- och sökfunktion. Det finns så många nättjänster i dag, så det finns ingen anledning för kommunen att ta över något som marknaden sköter bra själv. Jag ser inte heller vad Mimer skulle vinna på det, säger Amanda Agestav.

Hon anser att det är dags att Västerås stad formellt avslutar projektet.

– Det har redan kostat så mycket pengar. Det var säkert en bra idé när projektet startades för många år sedan, men tiden har sprungit förbi det, säger hon.

Läs ocksåNiodubblad vinst efter renovering – hyrorna drivs upp

Sedan beslutet fattades av Mimers styrelse har både styrelsen och den politiska ledningen i Västerås stad bytts ut. Före valet styrde Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. I den nya majoriteten har Liberalerna tagit Kristdemokraternas plats, och ny ordförande för Mimers styrelse är Jesper Brandberg (L).

Är det möjligt att Mimers nya styrelse har en annan inställning till planerna på en gemensam bostadskö?

– Det har jag ingen uppfattning om. Jag tillträdde vid årsskiftet och vi har inte haft vårt första styrelsemöte ännu, säger Jesper Brandberg.

Läs ocksåHyresgäster rättslösa vid brand

Enligt Anders Teljebäck har inga diskussioner förts om frågan inom den nya politiska majoriteten i Västerås stad.

– Den finns inte med i vår politiska överenskommelse och frågan är inte aktuell just nu, säger han.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om resultatet av den enkät som allmänheten fick fylla i om bostadsköplanerna.

Läs också Bostadsbolag i Aros-Gävle nominerade till pris Många strandningar i region Aros-Gävle

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.