HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Stormöte i Berga efter bränderna

Kalmar ​Efter branden i Berga köpcenter hölls i går ett öppet stormöte om den senaste tidens oroligheter. Nu ska en särskild kommission ge området en nystart.

Det har bokstavligen pyrt kring Berga köpcenter av och till under hela hösten. Men på kvällen den 12 oktober fick elden fäste på allvar, och delar av köpcentret totalförstördes. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand. Tio tonåringar misstänks för inblandning.

Annons
 
Många Bergabor slöt i går kväll upp i Funkaboskolans matsal för att prata om det som hänt, och diskutera hur man kan gå vidare. Kommunalråd Johan Persson (S) höll i stormötet, och räddningstjänst och polis berättade om sina insatser i samband med bränderna.
 
Hyresgästföreningens ärendehandläggare Anna Mäki, som deltog som åhörare på mötet, tror att problemen i området kräver andra åtgärder än enbart mer fritidssysselsättning för de unga.
 
– Det är faktiskt ytterst en fråga om föräldraansvar, säger hon. De här killarna har många gånger blivit portade från fritidsgårdarna.
 
Hon berättar om den lokala hyresgästföreningen som erbjöd biljard och andra aktiviteter, men som tvingades tänka om efter upprepad skadegörelse.
 
– Man kastade sönder biljardkulorna. De fick helt enkelt stänga.
 
För att komma tillrätta med problemen har Kalmar kommun nu tagit initiativ till en så kallad Bergakommission, som under några månader ska ta fram förslag och idéer och rapportera direkt till kommunstyrelsen. Kommissionen samlar lokala representanter för bland annat näringsliv, skola och föreningsliv. Även Hyresgästföreningen ska vara med.
 
Hittills har Hyresgästföreningen på eget initiativ inspekterat hyreshus i Berga för att kunna sätta tryck på fastighetsägaren PBA i frågor om underhåll och eventuella fel och brister, och på så sätt värna områdets standard.
 
Även hyresförhandlingar ger möjlighet att påverka. Och Anna Mäki ser fler sätt att bidra till en positiv utveckling i Berga – om bara de boende själva vill.
 
– Man kan försöka få ihop arbetsgrupper som är lite mindre formella än en styrelse, säger hon. Men hyresgästerna måste bli intresserade och vilja satsa, annars blir det ingenting. Det har varit svårt att få folk att engagera sig.
 
PBA, som utöver bostadshus också äger själva köpcentret, har också  en plats i Bergakommissionen. Däremot var bolaget inte representerat vid gårdagens möte.

Annons
Läs också Så vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt Samarbete ska pressa ner hyrorna på Berga äng Så ska Stångåstaden sänka arbetslösheten i Linköping Satsning i Berga ska pressa hyror De syr ihop gemenskap i Berga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.