Annons

Strandningen över i Kungsbacka

Halland Hyresgästföreningen och privatvärden Aranäs i Kungsbacka har kommit överens om ny hyra för 2016 och 2017. Den nya överenskommelsen gör att 2016 års hyror lämnas oförändrade. Däremot får de boende en hyreshöjning i år.
Aranäs Fastigheter är Kungsbackas största privatvärd, med omkring 2 000 lägenheter i beståndet.

Hyran höjs med mellan 0,71 och 1,21 procent, beroende på var i Aranäs bestånd man bor.

Höjningen gäller från och med nyår, men eftersom hela januari hunnit gå och hyresavin även för februari är utskickad, kommer de nya hyrorna att gälla först från och med 1 mars. Då får hyresgästen betala retroaktivt även för januari och mars.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Däremot blir det alltså ingen retroaktivitet för 2016.

Det var i april förra året som Kungsbackas största privatvärd Aranäs strandade hyresförhandlingarna. Då sade vd Jonas Håkansson att anledningen dels var att företaget ville att systemet med kvalitetshyror (se faktaruta nedan) skulle införas i Kungsbacka. Men också att det var en politisk manifestation för införandet av marknadshyror.

– Vi följer Fastighetsägarna GFR Göteborgs exempel. Vi är en del av samma organisation och har samma politiska åsikt, sade Jonas Håkansson till Hem & Hyra.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Strandningen hamnade hos hyresnämnden i Göteborg. Men snart stod det klart att den pågående jättestrandningen kunde göra att ärendet fick vänta i åratal innan det ens togs upp till förhandling.

Detta fick Aranäs att kalla till förhandling för 2017 års hyror, trots att 2016 fortfarande hängde i luften. Jonas Håkansson sade till Hem & Hyra att han hoppades att man skulle kunna diskutera båda åren samtidigt.

– Vi vill komma framåt i ärendet, sade Jonas Håkansson.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Nu, bara dagar efter att jättestrandningen i Göteborg blåsts av och Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen gjort upp, kommer alltså beskedet att även ”hängstrandningen” i Kungsbacka är över. För hyresgästernas del innebär det att de inte längre behöver leva i ovisshet.

–  Vi vet att många hyresgäster varit väldigt oroliga och därför känns det extra skönt att vi nu lyckats nå fram till en uppgörelse, säger Johanna Lagerborg, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen i västra Sverige

Annons

LÄS MER:
Så mycket höjer Halländska värdar hyran 2017 –  hela listan

 

 

Fakta: Kvalitetshyra

Sedan flera år tillbaka tillämpar Hyresgästföreningen, allmännyttan och de stora privatvärdarna i Göteborg ett system som kallas kvalitetshyra. Det innebär att parterna förhandlar om hyran utifrån den kvalitet som erbjuds i boendet. Till kvalitetsfaktorerna räknas fastighetens standard, skötsel och läge.
Som mest kan det i Göteborg skilja runt 30 procent i hyra om man jämför två likvärdiga lägenheter, en i centrum och en i stans ytterområde.
I flera andra kommuner i västra Sverige har man de senaste åren påbörjat ett liknande arbete, både ihop med de kommunala bostadsbolagen och med privatvärdarna.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.