Annons

Strejkrisk kvarstår inom byggsektorn

Ängelholm Den 12 april förväntas omkring 60 företag och 2 600 medlemmar att tas ut i strejk. Detta sedan fackförbundet Byggnads lagt ett nationellt storvarsel.

Förhandlingarna mellan fackförbundet Byggnads och dess motpart Sveriges Byggindustrier, har havererat. Byggnads yrkande på 3,2 procents löneökning med en 12 månaders avtalsperiod, är bara en av flera frågor var parterna står långt ifrån varandra. Medling pågår för att förhindra att medlemmar anslutna till Byggnads lägger ner sitt arbete den 12 april.

– Vi har träffat motparten femton gånger och det har aldrig burit frukt. Vi känner inte att de vill förhandla och i och med det så går det inte att köpa någon arbetsfred. Vi har inga beröringspunkter och står långt ifrån varandra i stort. Deras förslag skulle innebära att vi förs 100 år tillbaka i tiden, att det vi kämpat för går förlorat, säger Jonas Sjöberg, ordförande vid Byggnads Skåne.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I Mariastaden i norra Helsingborg riskerar Skanskas arbete med sammanlagt 95 lägenheter fördelat på två fastigheter, att stanna av. – Varsel om strejk förekommer relativt regelbundet, men hittills har man i de projekt som jag varit inblandad i undvikit strejk innan skarpt läge. Men visst är det är ett orosmoment, säger Tomas Adilstam, projektutvecklare vid Skanska Hyresbostäder.

Annons

Planerad inflyttning i de 95 lägenheterna är i december, en tidplan som kan komma att justeras om eventuell strejk blir långvarig.
– I ett sådant läge är det klart att vi drabbas av kostnader och förseningar. Detta skulle då kunna leda till att vi inte kan hålla de leveranstider till Folksam som vi har avtalat, säger Richard Hultin, VD vid Skanska Hyresbostäder.

Den 19 april kan strejken komma att utökas, då berörs bland annat företaget Swerock AB i Ängelholm. Även Skanskas arbete med seniorboendet Bovieran i Gustavslund kan komma att beröras liksom NCC:s renoveringsarbete vid Brf Berga liksom nyproduktion av tjugo radhus i blivande Brf Bondrosen i Helsingborg. Från Sveriges Byggindustrier är man kritisk till Byggnads agerande.

Läs ocksåUppsalahem får jämställdhetspris

– Vi ställer oss förvånande till varslet, från vår sida satt vi i förhandlingar och hade två förhandlingsdagar kvar. Den dagen förhandlingen skulle fortlöpa kom ett varsel istället. För vår del och så som vi ser det så har byggnads inte velat hitta lösningar på branschens framtida utmaningar vilket är anmärkningsvärt när byggbranschen står inför stora utmaningar, säger Cherine Khalil, pressansvarig för avtalsrörelsen vid Sveriges Byggindustrier.

Annons
Läs också Hälften hyresrätter i ny Malmöstadsdel Vill göra det möjligt att "hyrköpa" sin bostad P-platser blir nytt bostadskvarter Över tusen nya lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.