HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Studenter vill köpa Skrapan

Stockholm Budgivningen på Skrapan på Södermalm i Stockholm är avslutad. En av de intresserade köparna är Stiftelsen Stockholms studentbostäder, SSSB.

Skrapan innehåller numera kommersiella lokaler i bottenplanen samt cirka 600 studentlägenheter. Stiftelsen SSSB äger i dag cirka 8 700 studentlägenheter.

– Det gör SSSB till en naturlig köpare. De kan studentbostäder och de är en garant för att det inte blir några kraftiga hyreshöjningar, säger Ida Klasén, vice ordförande i Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO.

Läs ocksåLundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

I dag ligger månadshyrorna för de små studentlägenheterna i Skrapan på 3 600-4 000 kronor. Men Ida Klasén fruktar att de kan raka i höjden om det blir en annan köpare, som exempelvis engelska Boultbee.

Det bolaget ville genomdriva kraftiga hyreshöjningar i bland annat Fältöversten och Ringen.

– Tar de över Skrapan, så kommer studenterna inte ha råd att bo kvar, säger Ida Klasén.

Läs ocksåCatherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Huruvida Boultbee lämnat något bud avslöjar dock inte Stockholms Stadshus AB, som sköter försäljningen av Skrapan. Inte heller hur många anbud som kommit in.

– Men vi bedömer att budgivarna är kvalificerade att hantera både den kommersiella affärsdelen och studentbostäderna
i huset. Så därför kommer prislappen att väga tyngst när en köpare ska utses, säger Hans Pettersson, affärsutvecklare på Stockholms Stadshus AB.

Han håller med om att studenter är ekonomiskt väldigt känsliga, men tror inte att de ska behöva oroa sig, oavsett vem som blir köpare. Men några garantier mot kraftiga hyreshöjningar kommer man inte att kräva av köparen.

Läs ocksåFörhandlingarna för 6 000 har brutit samman - Lundastudenter vägrar betala mer i hyra

– Nej, Skrapan är beviljad investeringsstöd och ska den nye ägaren behålla det så förutsätter det en ganska lugn hyresutveckling. Dessutom måste köparen leva upp till villkoren i hyresförhandlingarna, säger Hans Pettersson.

I slutet av april ska Skrapans nuvarande ägare Svenska Bostäder ta ställning till anbuden. Det slutgiltiga beslutet om försäljningen tas sedan av kommunfullmäktige i mitten eller slutet av maj.

Läs också Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja Ny tjänst har fått bostadsköer i landet att explodera

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.