Annons

Styrelse misstänks för bedrägerier i miljonklassen

Vallentuna Den avsatta styrelsen i bostadsrättsföreningen Åby Park misstänks för bedrägerier på cirka 12 miljoner. Men hyresgästerna slipper betala kalaset. – De kan aldrig få hyresgästerna att betala det här, säger P-O Brogren presstalesman på Hyresgästföreningen.

Bostadsrättsföreningen Åby Park i Vallentuna har lämnat in en stämningsansökan mot medlemmar av den tidigare styrelsen. Orsaken är att förre styrelseordföranden på eget initiativ har beställt kantsten och markläggning för 16,5 miljoner kronor. Ett arbete som nu värderas till en knapp tredjedel av kostnaderna.

Annons
– Får de inte igen pengarna av den gamla styrelsen får de kanske höja avgiften för bostadsrättsinnehavarna om de vill ha tillbaka underskottet, säger P-O Brogren.
 
Bostadsrättsföreningen köpte och ombildade fastigheten med 337 lägenheter i slutet av 2003. I dag bor det knappt hundra hyresgäster kvar i området. P-O Brogren är inte förvånad över anklagelserna mot den gamla styrelsen.
– Vi var på dem redan från början och polisanmälde dem för bland annat fusk vid köpstämman 2003. Fuskar man redan då kan man väl fuska med några miljoner sedan?  
 
Det var i slutet av 2006 som beställningen av kantstenen gjordes, ett avtal som fortsatte att löpa med ospecificerade fakturor på allt mellan 200 000 och en halv miljon åt gången. Arbetet avbröts sommaren 2009 eftersom en värdering av stenläggningen plus utförande gjordes – till 4,75 miljoner. Åtta medlemmar ur den gamla styrelsen krävs nu på ersättning på cirka 12 miljoner.
– Vem som helst kan gå med i en bostadsrättsförenings styrelse, därför är det viktigt att granska dessa människor. Detta är ett exempel på hur dåligt det kan gå om fel personer sitter i styrelsen, säger P-O Brogren.
 
Han kommer att fortsätta att följa ärendet eftersom han tror att det handlar om rena bedrägerier.
– Du kan bli lurad som delägare i en bostadsrättsförening, men också som styrelseledamot. Många är med i en ombildning och blir övertalad att sitta i styrelsen, utan att ägna en tanke åt ansvarsfrågan.
 
Roland Teleby har bott i området sedan 1992. Han var aldrig intresserad av att köpa loss sin hyresrätt.
– Jag har bott här så länge och sett vilka brister det finns. Dessutom kände jag mig för gammal för att låna en massa av banken, säger Roland Teleby och fortsätter.
– Många kände väl vittring av pengar, de som bodde i radhus köpte sina billigt och gnuggade händerna när de sålde sen. Men nu sover jag gott om natten, nu ångrar jag inte att jag fortsatte att hyra.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Kenneth förlorar sitt bibliotek efter flera års kamp: "En rättsskandal" Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.