Annons

Supervärd kan förlora lägenhet – nöjda Airbnb-turister används som bevis

Malmö Hyresgästen i Malmö hyrde ut ett rum till turister. Fastighetsägaren kallar det ”hotellverksamhet” och anser att kvinnan har tagit för mycket betalt. Nu ska domstol avgöra om hon och hennes familj kan bo kvar.
Airbnb och pengar.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

Lägenheten ligger på Gamla väster mitt i centrala Malmö. En härlig bostad på den bästa platsen i staden. Så löd i alla fall beskrivningen på uthyrningssajten Airbnb i början av året. Men lagom för att turistsäsongen skulle dra i gång på allvar hamnade uthyrningen under granskning. Familjen som bor i lägenheten riskerar nu att kastas ut.

I slutet av maj sade hyresvärden, en större privat ägare, upp kontraktet efter att ha upptäckt Airbnb-verksamheten. Värden menar att kvinnan som är i femtioårsåldern har misskött sig så pass mycket att hon inte kan bo kvar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Turisternas goda betyg vänds mot kvinnan

I handlingarna som har skickats in till hyresnämnden beskrivs uthyrningen som ”närmast att likna vid hotellverksamhet”. Som bevis för detta har fastighetsägaren tagit fram 24 omdömen från nöjda turister som under fyra månaders tid har lämnat betyg hos Airbnb. Man lyfter även fram att kvinnan har klassats som ”superhost” på sajten, en erfaren och pålitlig värd.

Annons

Det råder enorm bostadsbrist i Sverige. Malmö stad är en av kommunerna där den är som högst.

Det är bara ett rum av totalt fyra som har hyrts ut men det spelar ingen roll i fastighetsägarens ögon. Rummet ska ha kostat besökarna 765 kronor per natt och fastighetsägaren menar att detta är oskäligt högt och att hela lägenheten som mest borde ha legat på 772 kronor. Detta sett till vad den förhandlade månadshyran ligger på.

Annons
Läs ocksåHyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen

Kvinnan har bott på adressen i över femton år men kan nu alltså tvingas flytta med sin anhöriga. Framtiden beror helt på vad hyresnämnden kommer fram till. Hon har än så länge inte bemött världens anklagelser formellt men att fallet skickats in till domstolen kan tolkas som att hon tar strid för att bo kvar.

Fakta: Uthyrning kräver tillstånd av hyresvärden – får inte vara för dyr

Som hyresgäst får du ha inneboende utan att söka tillstånd. Hur det definieras vid uthyrning via Airbnb eller liknande tjänster kan vara oklart. För att hyra ut hela lägenheten krävs alltid tillstånd av ägaren, också vid exempelvis semesterbyte av bostäder.

En andrahandshyra får inte vara för hög utan max innebära ett påslag på 15 procent sett till vad som står i förstahandskontraktet. Den som tar ut mer kan tvingas betala tillbaka pengar eller i värsta fall dömas för brott om uthyrningen även varit svart.

Läs också Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Hyrde ut 57 gånger via Airbnb – sägs upp på grund av överhyra: "Bara dumheter" Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.