Annons

Suspenderas efter rasistiska uttalanden

Västra Götaland Inspelningen avslöjade hur styrelseledamöter i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän använde ett grovt rasistiskt språkbruk. Nu suspenderas tre personer och tre varnas. Ordföranden är fortfarande under utredning, men har redan avsagt sig alla förtroendeuppdrag.
Foto: Gustaf Görfelt
Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg. Region Västra Sverige stänger av tre personer i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän från alla förtroendeuppdrag, och varnar ytterligare tre.

Styrelsemötet ägde rum 2019, men inspelningen nådde yttervärlden först i april i år, som Hem & Hyra tidigare rapporterat.

Den inspelade diskussionen handlar om att styrelseledamöter i Södra Bohuslän har olika uppfattning om hur Hyresgästföreningens värdegrund ska tolkas. En av dem hade reagerat starkt på hur folk uttryckte sig på en regional konferens, men fick inget gehör för detta från övriga styrelsen. Senare valde hon att lämna sitt styrelseuppdrag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När saken kommer på tal på mötet kommer bland annat ”n-ordet” upp. En av deltagarna ifrågasätter exempelvis varför det skulle vara fel att kalla ett bakverk för ”n-boll”.

– För mig är det inget skällsord.

En annan konstaterar att man i olika sammanhang får stå ut med hur en del uttrycker sig.

Annons
Läs ocksåHela styrelsen avstängd efter grova rasistiska och sexistiska kommentarer

– Vissa är så slängda i käften så dina öron hade vissnat.

Ljudfilen fick regionstyrelsen för Hyresgästföreningen Västra Sverige att reagera. Regionstyrelsens arbetsutskott stängde med omedelbar verkan av hela styrelsen för Södra Bohuslän.

Idag meddelar regionen att en styrelseledamot suspenderas från alla förtroendeuppdrag under fem år. Även en medlem som medverkade på mötet men inte satt i styrelsen suspenderas på fem års tid. Båda två utreds dessutom för eventuell uteslutning ur Hyresgästföreningen.

Läs ocksåAnklagades för rasism – nu lämnar han alla förtroendeuppdrag

Ytterligare en styrelseledamot suspenderas på två års tid, medan tre andra varnas.

– Vi ser oerhört allvarligt på det som framkommit. Det språkbruk som används är helt oacceptabelt och går emot vår värdegrund. Därför har vi fattat det här beslutet, säger Ronny Bengtsson, tf regionordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige i ett pressmeddelande.

Annons

Vad konsekvenserna blir för Södra Bohusläns ordförande Alexander Hutter kommer inte att beslutas av regionstyrelsen för Västra Sverige, eftersom han själv varit ledamot där. I stället blir det den nationella förbundsstyrelsen som bestämmer eventuell påföljd.

Men Alexander Hutter har redan tidigare berättat för Hem & Hyra att han avsäger sig alla sina förtroendeuppdrag inom Hyresgästföreningen, inklusive sin post i regionstyrelsen.

– Mitt ledarskap föll pladask. Jag klarade inte av att stoppa mötet, sade Alexander Hutter till Hem & Hyra.

Läs också Protesterade mot marknadshyra - anklagades för "islamisering" Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.