Annons

”Svårt hävda att man är inneboende i ett rum och kokvrå”

Halmstad Hyresgästen är uppsagd för olovlig andrahandsuthyrning. Men han flyttar inte utan hävdar att han har en inneboende. Inte troligt på 26 kvadratmeter, kontrar värden.
Foto: Petra Martinsson
Genrebild.

Hyresgästen arbetar i Danmark och hyr en lägenhet i Halmstad. Så långt är parterna överens, men inte om så mycket mer. Därför har hyresvärden drivit saken till hyresnämnden för ett beslut i konflikten.

I handlingar till hyresnämnden hävdar värden att den lägenhet som mannen hyr har övertagits av en annan person. Som bevis har de underlag på att hyresgästen inte är skriven på adressen (inte alls i Sverige), att han är gift med en kvinna som är skriven på en annan adress i Halmstad samt att det är en tredje person som bor och är skriven i lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det har dock hyresgästen en förklaring till. När han för cirka tio år sedan skrev på kontraktet var överenskommelsen att han skulle ha lägenheten som en övernattningslägenhet. Den överenskommelsen fortsatte att gälla även när han uppmärksammades på att han enligt lag var tvungen att vara folkbokförd på adressen. Vidare tog han senare in en inneboende för att en släkting skulle flytta till Halmstad och behövde någonstans att bo.

Annons

Hyresvärden kontrar med att det inte längre kan handla om varken en övernattningslägenhet eller inneboende. Den person som är inneboende får anses ha tagit hela lägenheten i anspråk och det är ”svårt att hävda att man är inneboende i en lägenhet om ett rum och kokvrå”. Värden anser det heller inte sannolikt att mannen, när han är i Halmstad, bor i liten lägenheten på 26 kvadratmeter tillsammans med en annan person i stället för att bo hos sin fru.

Ärendet är uppsatt till förhandling i hyresnämnden i mitten på veckan.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

LÄS OCKSÅ: Det här gäller för inneboende

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.