Annons

Svenbos vd förklarar nollbudet: ”Vi rättar till fel och brister”

Svenljunga I förra veckan kom överraskningen för Svenbos hyresgäster: De får oförändrad hyra 2019. Nu kommenterar bolagets vd, Henrik Öst, beslutet: ”Det är inte rimligt att våra hyror är betydligt högre än andra i området”.
Foto: Karin Gistedt
Svenbos vd Henrik Öst avsattes. "Det handlar om en kupp", säger styrelseordförande Hans-Göran Karlsson, som nu lämnat sitt uppdrag.

Det har varit turbulent i Svenljunga kommuns allmännyttiga bostadsbolag, vilket Hem & Hyra berättat om. Och när förhandlingarna om nya hyror skulle starta kom styrelsens ovanliga beslut, att man bestämt sig för att inte begära någon höjning i förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Hyresgästföreningens förhandlare, Ann-Christin Josefsson, sa då att röran inom Svenbo har gjort att saker och ting har kostat mer än nödvändigt. Nu, när det är mer ordning i bolaget, väljer man att inte höja hyran.

Och det uttalandet ställer vd Henrik Öst sig bakom. Han säger att när bolaget började titta på hyresnivåerna i det egna bolaget och grannbolagen så såg man snart att Svenbo låg i jämförelse högt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– När vi jämförde med till exempel Tranemo visade det sig att vi i genomsnitt låg bra mycket högre. Det främjar ju inte bolaget och underlättar inte inflyttningen till kommunen, säger Henrik Öst.

Han säger att Svenbo dragit på sig kostnader genom åren.

– Vi behöver beakta det allmännyttiga syftet och försöka eftersträva en rimlig hyresutveckling i kommunen. Svenbo måste bli mer kostnadseffektivt än tidigare och där är vi på rätt väg nu, säger Henrik Öst.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Vd:n Henrik Öst berättar att han själv är hyresgäst i ett annat bolag och inte minst det gör att han tänker på vad som är rimligt att betala:

Annons

– För mig är det självklart att man som hyresgäst inte ska betala mer än det som är motiverat.

Henrik Öst säger också att det inom bostadsbeståndet genom åren har byggts upp en eftersatthet i det faktiska underhållsbehovet. Detta är något som vi nu måste komma ikapp med vilket blir nästa steg här.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Det problemet är vårt nu.  Att bolaget inte tidigare har skött underhållet på ett tillfredsställande sätt kan helt enkelt inte motivera någon hyreshöjning. Grundbulten måste ju ändå vara att vi tar vårt ansvar gentemot hyresgästerna.

Henrik Öst säger att han fått tänka om när det gäller hyresförhandlingar, då han förra året var med om att förhandla fram en hög höjning.

– Det blev en hög höjning då. Hyresförhandlingar ska också utgå från affärsmässighet. Samtidigt är det också viktigt att hitta en bra balans här nu mellan den allmännyttiga funktionen och bolagets affärsmässighet. I år jämnar vi ut hyresnivån och försöker rikta oss nu mot en framtida rimlig hyresutveckling.

Nu fortsätter det långa arbetet för Svenbo att rätta till tidigare brister och avvikelser menar Henrik Öst.

Annons

– Nu ska vi bygga upp förtroendet och visa att Svenbo är den hyresvärd som våra hyresgäster kan lita på. Det var en enig styrelse som tog beslut om att frysa hyrorna för 2019, säger han.

Morgan Nilsson, hyresgäst hos Svenbo

Morgan Nilsson är hyresgäst hos Svenbo och aktiv i Hyresgästföreningen. För honom kom beskedet om att det inte blir någon hyreshöjning som en överraskning.

– Självklart blir man glad! Men samtidigt vågar jag knappt tro på det förrän jag ser det. Det har hänt så otroligt mycket märkligt inom Svenbo under många år, sa Morgan Nilsson till Hem & Hyra när beskedet om utebliven hyreshöjning kom.

 

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.