HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svindyrt bygga för äldre

Göteborg Mängder av trygghetsboenden byggs i Storgöteborg. Men hyrorna stänger ute en stor del av målgruppen. Därför väljer vissa värdar en annan lösning.

I Mölndal har problemet ställts på sin spets.

Kommunala Mölndalsbostäder planerade först tre nya trygghetsboenden: ett i Mölndal, ett i Kållered och ett i Lindome.

Läs ocksåSå blev pisstunneln en selfiedröm

– Men i och med att det varit så trögt att hyra ut i Mölndal har vi bestämt oss för att lägga de två andra i malpåse, säger Mats Andersson, chef för fastighetsutveckling på Mölndalsbostäder.

De nya hyresgästerna på trygghetsboendet i Bifrost, Mölndal, kommer att flytta in nu i december.

I boendet ingår gemensamma ytor och anställd trygghetsvärd. En lägenhet med 1,5 rum och kök (54 kvadratmeter) har en hyra på 7 600 kronor, plus en serviceavgift på 1 300 kronor i månaden.

Läs ocksåSå blir de nya topplägenheterna i KronprinsenKronprinsen och ritningar som visar kommande lägenheter.

– Nyproducerat är tyvärr inte för alla. Som byggpriserna ser ut är det en ekvation som inte går ihop att bygga billigt. Och med dagens regelverk får inte kommunen subventionera byggandet, säger Mats Andersson.

Men i Göteborg har kommunen och de kommunala bostadsbolagen hittat en annan lösning. Det berättar Patrik Hakenmyr, affärsutvecklingschef på Poseidon.

– I stället för att bygga nytt åker vi dit där folk redan bor. Vi gör light-åtgärder i lägenheterna och fixar en gemensamhetslokal med anställd trygghetsvärd, som fyller ungefär samma roll som en fritidsledare. Tjänsten köper vi av äldreomsorgen. Vi får bidrag av fastighetskontoret så att det täcker kostnaden, säger Patrik Hakenmyr.

Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Åtgärderna i lägenheterna är spisvakt, elektroniskt tittöga till dörren, handtag i duschen och ibland borttagna trösklar. Det är så lite att hyran inte påverkas alls.

För att modellen ska fungera krävs dock vissa saker. Till att börja med måste det bo tillräckligt många intresserade personer över 70 år inom en radie på cirka 500 meter.

– Sedan behöver vi ha en ledig lokal. Och fastighetskontoret kräver att att det finns hiss i husen. Därför kan vi inte göra det här i områden med många landshövdingehus, säger Patrik Hakenmyr.

De stadsdelar som lämpar sig bäst är stora miljonprogramsområden. Patrik Hakenmyr tror att det är en anledning till att inte fler kommuner i regionen har följt Göteborgs exempel.

– I en kommun som till exempel Ale bor människor för glest för att det ska fungera, säger han.

Ett område i Göteborg där det sedan ett drygt år finns trygghetsboende är Högsbohöjd. När Hem & Hyra hälsar på i lokalen på Fredrikas gård är det sopplunch med trygghetsvärden Laine Henriksson. Ett drygt tjugotal äldre hyresgäster förser sig av maten.

– Jag går hit båda dagarna varje vecka. Här finns gemenskap, det är mycket roligare än att sitta ensam hemma, säger Inger Jiresten.

LÄS MER OCH SE FILM:

Kungsbackas första trygghetsboende ska stå färdigt i vår. Hem & Hyra var med när de blivande hyresgästerna fick ta en smygtitt.

Läs också Nu höjs hyrorna för var fjärde göteborgare Byggboom i Göteborg – Louisa är en av vinnarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.