Annons

”Syftet var aldrig att tjäna pengar”

Göteborg Michael tyckte att hemkvarteret kändes otryggt och ville testa en annan bostadsort. Under tiden hyrde han ut familjens lägenhet, utan att ha värdens godkännande.
Polisutryckning efter skottlossning i Biskopsgården 2013.
Foto: Björn Larsson Rosvall
Skottlossningarna fick Michael och hans familj att lämna Biskopsgården. Men de behöll förstahandskontraktet om de skulle ångra sig. Arkivbild.

Vi kan kalla honom Michael. För några år sedan valde han och familjen att lämna Biskopsgården för en av Göteborgs kranskommuner.

– Vi trivdes mycket bra i Göteborg. Men det var många skjutningar, och man tänker på barnens framtid. Det var därför vi flyttade, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men familjen var osäkra på hur de skulle trivas på annan ort. Därför bad Michael värden om lov att hyra ut lägenheten i andra hand. Han fick avslag.

– Jag tänkte att vi inte kommer att hyra ut i evigheter, det gällde en period. Så jag hyrde ut ändå, till en kompis.

Efter ett halvår hittade kompisen ett eget boende. I gengäld tipsade han Michael om en annan bekant som behövde hyra en kortare tid. Michael gick med på det, med viss tvekan. Det blev starten på en period av problem.

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

– Jag borde inte ha gjort det, säger han i dag. Och sedan ville personen inte flytta. Vi fick ringa polisen.

Först i somras löste sig tvisten. Samtidigt köpte familjen hus i kommunen där de bor. Ändå behöll de sina båda lägenhetskontrakt. Enligt Michael berodde det på trassel i äktenskapet – makarna behövde dela på sig ett tag. Huset har stått tomt sedan tillträdet, säger han. Själv har han tillfälligt bott i lägenheten i Göteborg igen.

Men nu är kontraktet uppsagt. Hyresvärden, Bostadsbolaget, började ana oråd. I december kallades Michael till hyresnämnden. Skälet: misstänkt olovlig andrahandsuthyrning.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Men det blev aldrig någon rättsprocess. Väl i rättssalen gav Michael upp lägenheten frivilligt.

Annons

– Det kommer att bli skönt när man släpper den, säger han.

Syftet var aldrig att tjäna pengar, framhåller Michael.

– Det var osäkerheten om vi skulle trivas på det nya stället. Jag har tvärtom förlorat pengar under tiden. Tre hyror har jag betalat ur egen ficka, och all el. Och när han flyttade ut köpte jag målarfärg för flera tusen kronor för att måla om.

Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – klassas som svartuthyrare: ”De har skapat ett problem som inte finns” 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.