Annons

Telge Bostäder får böta 25 000 för fuktskadad i lägenhet

Södertälje Att strunta i att göra en fuktutredning i tid kan straffa sig. Enligt en dom i Nacka Tingsrätt ska Telge Bostäder böta 25 000 kronor för att inte levt upp till miljönämndens krav.

Bakgrunden till böterna är att en hyresgäst på Svarvarstigen i Södertälje under 2012 klagade på dålig lukt och rinnande ögon. Då det kunde innebära en hälsorisk att bo i lägenheten krävde miljönämnden i Södertälje att Telge Bostäder utredde om det var en fuktskada i bostaden.

Men enligt kommunens miljökontor har bolaget trots flera påminnelser inte gjort det som de blivit tillsagda inom den angivna tiden.
Telge Bostäder hävdar å sin sida att de visst uppfyller kraven från miljökontoret och genomfört åtgärderna i tid.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Mark- och miljödomstolen i Nacka Tingsrätt går dock på miljönämndens linje och skriver i domen att den rapport som Telge Bostäder ska lämna in inte har inkommit inom den angivna tiden. De dokument som skickats in till nämnden den 11 juni 2013 har inte heller uppfyllt de krav som funnits i föreläggandet.

Jessica Perman, miljöinspektör på miljökontoret i Södertälje, är nöjd med domen.

Annons

– Vi tycker att beslutet var väntat och skönt att tingsrätten gick på vår linje. Jag förutsätter att bolaget rättar till  bristerna i hyresradhuset, säger hon.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Beslutet kan överklagas senast den 18 mars till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt som då tar ställning till om de ska bevilja prövningstillstånd.

Enligt Tommy Grönberg, teknisk chef på Telge Bostäder, har bolaget inte tagit ställning till om de ska överklaga domen.

Annons

– Vi har inte så mycket att säga om domen. Däremot så känns hanteringen mellan bostadsbolaget och miljökontoret mindre bra ur ett samarbetsperspektiv. Vi har de facto gjort flera fördjupade utredningar och presenterat handlingsplaner på åtgärder som i dag är utförda, skriver han i ett mejl.

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.
Läs också Telge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent – får extrahöjning för 2023 Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.